Pasaulē
2021. gada 8. septembris, 12:02

Francijā sāks tiesāt personas, kas apsūdzētas pasauli šokējušajos Parīzes teroraktos

Jauns.lv / LETA

Francijā trešdien sākas tiesas prāva pret 20 cilvēkiem, kas apsūdzēti par teroraktu sarīkošanu Parīzē 2015.gada 13.novembrī.

Šajos uzbrukumos dzīvību zaudēja 130 cilvēki un 350 tika ievainoti.

Apsūdzēto vidū ir Salahs Abdeslams, kurš Beļģijā jau ir notiesāts par slepkavības mēģinājumā apšaudē Briselē viņa aizturēšanas laikā 2016.gada 15.martā.

foto: Ekrānuzņēmums
Policija transportē Salahu Abdeslamu, galveno aizodmās turamo Parīzes teroraktos, no cietuma uz tiesu.

Terorakti Parīzē šokēja visu pasauli. Uzbrukumi notika vairākās vietās - koncertzālē "Bataclan", nacionālajā stadionā "Stade de France", pie kura uzspridzinājās trīs teroristi, vairākos bāros un restorānos Parīzes centrā.

Francijā piemin Parīzes teroraktos bojāgājušos cilvēkus

gallery icon
78

Par uzbrukumiem atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

12 no 20 apsūdzētajiem var tikt piespriests mūža ieslodzījums, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem. Seši apsūdzētie tiek tiesāti aizmuguriski.

Prokurori atklāja, ka lietā kā prasītāji pievienojušies 1765 cilvēki. Plānots, ka viņu vārdu nolasīšana tiesā ilgs divas dienas, un apsūdzības tiks nolasītas tikai trešajā dienā.

Piektdien vēlu vakarā Parīzi satricina koordinētu teroraktu virkne

gallery icon
41

Gaidāms, ka tiesas prāvā tiks izsaukti simtiem liecinieku, tostarp izmeklētāji no Francijas un Beļģijas un bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands.

Koncertzāles "Bataclan" atjaunotā fasāde

gallery icon
20

Liecību uzklausīšanai no 300 teroraktos izdzīvojušajiem cilvēkiem paredzētas piecas nedēļas. Katram būs dota pusstunda laika, lai izteiktos.