foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuvas žurnālistiem neļauj novērot darbības uz Baltkrievijas robežas
Lietuvas-Baltkrievijas robeža.
Pasaulē
2021. gada 7. septembris, 23:18

Lietuvas žurnālistiem neļauj novērot darbības uz Baltkrievijas robežas

Jauns.lv / LETA

Lietuvas plašsaziņas līdzekļi parakstījuši aicinājumu valsts institūcijām dot iespēju žurnālistiem strādāt pie robežas ar Baltkrieviju, lai varētu ziņot par to, kā darbojas robežsargi, kuru uzdevums ir nepieļaut nelegālo migrantu ienākšanu Lietuvā.

Aicinājumā, kas adresēts valsts prezidentam Gitanam Nausēdam, premjerministrei Ingrīdai Šimonītei, Iekšlietu ministrijai un citām institūcijām, mediji norāda, ka aizliegums strādāt pie robežas "rupji pārkāpj plašsaziņas līdzekļu tiesības iegūt un izplatīt informāciju par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem, tostarp migrantu atgriešanu, cilvēktiesību ievērošanu".

"Lietuvas žurnālistiem nav reālu iespēju pārbaudīt ne Baltkrievijas režīma propagandu, ne Lietuvas iestāžu izplatīto informāciju," teikts aicinājumā.

"Mēs pieprasām, lai Iekšlietu ministrija nekavējoties radītu žurnālistiem iespējas strādāt Valsts robežsardzes dienesta apsardzes zonā un patrulēt kopā ar robežsargiem," uzsver mediji.

Tie norāda, ka žurnālisti no valsts iestādēm saņem paskaidrojumus, ka plašsaziņas līdzekļu piekļuve ir ierobežota, jo reportāžas no robežas ienaidnieks var izmantot propagandas nolūkos.

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon
26

Plašsaziņas līdzekļu vēstulē teikts, ka tā ir nepieņemama nostāja, kas demokrātiskā valstī nevar būt par pamatu, lai ierobežotu plašsaziņas līdzekļu brīvību un sabiedrības tiesības uz objektīvu informāciju.

Šāda situācija sabiedrībā var tikai pastiprināt neuzticību plašsaziņas līdzekļiem un valsts institūcijām, uzsver mediji.

"Tā kā žurnālistiem nav iespējas profesionāli pildīt savus pienākumus, pieaugs neuzticamas informācijas un propagandas izplatīšana," sacīts vēstulē.

Paziņojumu parakstījuši Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT, portāli "15 min.lt", "Lrytas.lt", "Delfi.lt" un "Tv3.lt", ziņu aģentūras BNS un ELTA, mediju grupa "Diena Media News" un telekanāls LNK.

Kā ziņots, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4100 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par diviem tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.