1dienas
19stundas
33minūtes
11sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Jūtūbere ar asarām acīs ierakstīja savu pēdējo vēstījumu un pēc pāris stundām gāja bojā Kabulas lidostas teroraktā

Jauns.lv

Nadžima, tāpat kā daudzi citi plašsaziņas līdzekļu darbinieki, mēģināja bēgt no Afganistānas, baidoties no talibu kaujinieku vajāšanām, bet meitenei tas neizdevās – viņa gāja bojā teroraktā. Dažas stundas pirms tam viņa atstāja sirdi plosošu video vēstījumu, ko nofilmēja savā guļamistabā.

Jūtūbere ar asarām acīs ierakstīja savu pēdējo vēs...

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

20 gadus vecā Nadžima Sadeki Kabulas Universitātē studēja žurnālistiku, meitene studēja pēdējā kursā un sekmīgi attīstīja vlogeres karjeru. Viņa kopā ar draudzenēm vadīja "YouTube" kanālu par jauniešu dzīvi Afganistānā, stāstot par savas tautas tradīcijām un filmējot ielu dzīvi. Tomēr pēdējā video viņai nācās atvadīties no saviem sekotājiem. Nadžima kopā ar citiem sabiedriskajiem darbiniekiem, viņa palika bez darba, jo pie varas Afganistānā nonākusi radikālo islāmistu kustība "Taliban".

"Tā kā mēs nevaram šobrīd iziet no savām mājām un rādīt jums Afganistānu, mēs nolēmām ierakstīt atvadu video. Dzīve Kabulā ir kļuvusi ļoti sarežģīta, īpaši tiem, kuri ir pieraduši būt brīvi un laimīgi. Es gribētu pamosties no šī murga un saprast, ka tas viss nav taisnība. Bet nē, tagad tā ir mūsu jaunā dzīve," sacīja Nadžima Sadeki.

Konservatīvajā valstī pat viņas radinieki nebija sajūsmā par meitenes blogeres profesiju, tāpēc pārtrauca ar viņu sazināties. Vēlāk meitene sāka saņemt draudus saistībā ar to, ka plašākai sabiedrībai atklājusi savu seju. Nadžima saprata, ka labāk bēgt no valsts, tāpēc viņa devās uz Kabulas lidostu. Meitene sniedza pierādījumus ASV karavīriem, ka viņai valstī palikt ir bīstami, taču neviens viņu neuzklausīja, vēsta "Daily Mail".

foto: Ekrānuzņēmums
Konservatīvajā Afganistānā pat meitenes radinieki nebija sajūsmā par viņas vlogeres profesiju
Konservatīvajā Afganistānā pat meitenes radinieki nebija sajūsmā par viņas vlogeres profesiju

Dažas stundas pēc video publicēšanas Nadžima gāja bojā Kabulas lidostas teroraktā. Kopā ar blogeri mira arī meitenes brālis un māsa, kuri bija ieradušies viņu pavadīt.

Pagājušajā nedēļā, teroristam pašnāvniekam uzspridzinoties pie Kabulas lidostas, tika nogalināti aptuveni 170 cilvēki, tostarp arī 13 ASV karavīri. Par uzbrukumu atbildību uzņēmās "Islāma valsts" vietējais atzars "Islāma valsts Horasānā".

foto: Ekrānuzņēmums
Nadžima kopā ar draudzenēm vadīja "YouTube" kanālu par jauniešu dzīvi Afganistānā.
Nadžima kopā ar draudzenēm vadīja "YouTube" kanālu par jauniešu dzīvi Afganistānā.

Pēcāk cita bojāgājušas meitenes māsa Frešta atzina, ka Nadžima cerējusi pamest valsti un turpināt žurnālistes karjeru. Viņa vēlējās stāstīt par afgāņu bēgļu dzīvi, bet ieceri aprāva traģiskais sprādziens.

Jauns.lv jau vēstīja, ka noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

foto: Ekrānuzņēmums
20 gadus vecās Nadžimas Sadeki dzīve aprāvās Kabulas lidostas teroraktā.
20 gadus vecās Nadžimas Sadeki dzīve aprāvās Kabulas lidostas teroraktā.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens [Brīdinām, nepatīkami skati!]


ASV īstenotajā evakuācijā Afganistānu atstājuši apmēram 123 000 cilvēku - amerikāņi, afgāņi un citu valstu pilsoņi, bet vēl daudzi citi gaida iespēju pamest talibu kontrolē nonākušo valsti. Evakuācijas operācijas veica arī citas valstis.