foto: AP/Scanpix
Kabulas lidostā uz evakuāciju gaida 5400 cilvēku
Pasaulē
2021. gada 27. augusts, 19:40

Kabulas lidostā uz evakuāciju gaida 5400 cilvēku

Jauns.lv / LETA

ASV Aizsardzības ministrija piektdien pavēstīja, ka Kabulas lidostas teritorijā uz evakuāciju no Afganistānas gaida 5400 cilvēku.

Ģenerālis Henks Teilors apliecināja, ka 24 stundu laikā līdz plkst.3 pēc Vašingtonas laika (plkst.10 pēc Latvijas laika) evakuēti vēl 12 500 cilvēku ar 89 ASV un sabiedroto reisiem.

Savienotās Valstis, kas 31.augustu noteikušas par evakuācijas pabeigšanas datumu, spēs ar lidmašīnām evakuēt cilvēkus "līdz pēdējam brīdim", žurnālistiem sacīja Teilors.

8500 cilvēku evakuējuši ASV bruņotie spēki, bet 4000 evakuēti ar sabiedroto lidmašīnām, pavēstīja Baltais nams.

Vašingtona apliecināja, ka tās evakuācijas misijā līdz šim izvesti 105 000 cilvēku.

Kā ziņots, ceturtdien tieši līdzās Kabulas lidostai notika divi teroristu pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni, kuros tika nogalināti vismaz 85 cilvēki, arī 13 ASV karavīri.

Atbildību par sprādzienu sarīkošanu uzņēmies teroristu grupējums "Islāma valsts".

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.