foto: AFP/Scanpix
Francija varētu turpināt evakuāciju no Kabulas arī pēc piektdienas
Francija varētu turpināt Francijas pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuāciju no Kabulas arī pēc piektdienas.
Pasaulē
2021. gada 27. augusts, 14:20

Francija varētu turpināt evakuāciju no Kabulas arī pēc piektdienas

Jauns.lv / LETA

Francija varētu turpināt Francijas pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuāciju no Kabulas arī pēc piektdienas, paziņojis Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons.

Francijas evakuācijas operācija, "iespējams, var turpināties pēc šī vakara, bet mums šajā jautājumā ir jābūt piesardzīgiem", radio "Europe 1" sacīja ministrs.

Minot ceturtdien līdzās Kabulas lidostai notikušos sprādzienus, kuros tika nogalināti vismaz 85 cilvēki, arī 13 ASV karavīri, ministrs norādīja, ka "šis terorakts nedrīkst apturēt šīs [evakuācijas] operācijas. Mēs turpināsim līdz pēdējai iespējamai sekundei".

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon

"Tas nenozīmē, ka visi cilvēki, kas Afganistānā strādāja sabiedroto labā, eiropiešu labā, varēs pamest lidostu. Bez šaubām - nē, nē," sacīja Bons.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss ceturtdien sacīja, ka Francijas evakuācijas operācija tiks noslēgta piektdien, savukārt prezidents Emanuels Makrons norādīja, ka Francija joprojām vēlas evakuēt simtiem afgāņu, no kuriem daži atrodas autobusos līdzās lidostas perimetram.

Pēc ceturtdien teroristu pašnāvnieku sarīkotajiem teroraktiem situācija Kabulā un līdzās lidostai ir ārkārtīgi riskanta, atzina Makrons.

Haoss Kabulas starptautiskajā lidostā

gallery icon

Atbilstoši pašreizējam plānam pēdējie ASV karavīri, kas šobrīd apsargā lidostu, Kabulu pametīs 31.augustā.

Pārējiem sabiedrotajiem nākas pieskaņoties šiem plāniem, lai operācijas pašā noslēgumā atvēlētu laiku arī ASV karavīru un tehnikas izvešanai.

Kā ziņots, ceturtdien tieši līdzās Kabulas lidostai notika divi teroristu pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni, kuros tika nogalināti vismaz 85 cilvēki, arī 13 ASV karavīri.

Atbildību par sprādzienu sarīkošanu uzņēmies teroristu grupējums "Islāma valsts".

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.