foto: Ekrānuzņēmums
"Nedēļu pamesti nekurienē bez pajumtes un pārtikas" - vācu medijs publicē Latvijai neglaimojošu video
Pasaulē
2021. gada 18. augusts, 11:31

"Nedēļu pamesti nekurienē bez pajumtes un pārtikas" - vācu medijs publicē Latvijai neglaimojošu video

Jauns.lv

Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle" savā "Twitter" kontā publicējusi video, kurā redzama situācija uz Baltkrievijas un Latvijas robežas.

Kā norāda "Deutsche Welle", video medijam atsūtījis viens no irākiešu bēgļiem - jauns vīrietis vārdā Rava.

Videomateriālā redzams, kā "nevienam nepiederošā zemē" jeb starp Baltkrievijas un Latvijas robežu, kuru no abām pusēm cieši apsargā bruņojušies latviešu un baltkrievu robežsargi, uz zemes guļ bariņš nelegālo imigrantu, starp kuriem ir arī sievietes un vairāki mazi bērni.

"Iesprūdušas starp latviešu sargiem vienā pusē un baltkrievu sargiem otrā, šīs kurdu ģimenes no Irākas nedēļu ir iesprostotas nekurienē bez pajumtes un pārtikas," teikts "Twitter" ierakstā.

foto: Ekrānuzņēmums

Video vēstīts, ka uz robežas pamesti 11 mazi bērni. "Mums vienkārši vajag palīdzību, jo viņiem ir tik auksti, bērni ir saslimuši, mums nav pārtikas," angļu valodā saka irākietis Rava. "Mēs vienkārši gribam, lai mūs deportē atpakaļ uz Irāku. Mums klājas slikti, mēs esam noguruši un neviens mums nepalīdz."

Tālāk "Deutsche Welle" skaidro, ka kurdu ģimenes Baltkrievijā ieradušās legāli - noformējot tūristu vīzas un cerot nokļūt Eiropas Savienībā (ES), šķērsojot Latvijas robežu. "Tomēr Latvijas varas iestādes viņus aizturēja un nogādāja atpakaļ pie robežas," teikts videomateriālā.

Tālāk irākiešu bēglis stāsta, ka uz robežas pret viņiem pielietots elektrošokeris.

"Daudzas ES valstis uzskata, ka migrantus uz robežu sūta Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, cenšoties izdarīt spiedienu uz sankciju atcelšanu," norāda "Deutsche Welle".

Tālāk pievienots arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles runas fragments, kurā politiķe norāda, ka Lukašenko izmanto bēgļus kā hibrīdkara taktiku.

Video komentē Latvijas ministri

Ātri vien "Deutsche Welle" publicēto videomateriālu pamanījuši un komentējuši arī Latvijas ministri - iekšlietu ministre Marija Golubeva un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Latvijas robežsargi nodrošina cilvēkus, kurus Baltkrievijas speciālie spēki cenšas stumt pāri robežai, ar ūdeni, pārtiku, medikamentiem un apģērbu, kā arī medicīnisko aprūpi," norāda Golubeva. "Ja pastāv draudi viņu dzīvībai vai veselībai, viņi tiek nogādāti slimnīcā."

"Mēs esam aicinājuši ES un tās dalībvalstis kopīgi reaģēt uz šīm Baltkrievijas režīma necilvēcīgajām darbībām," norāda ministre.

Centrs Daugavpilī, kur tiek izmitināti aizturētie robežpārkāpēji

Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kuru nelegāli mēģina šķērsot migranti, tiek kontrolēta, šodien žurnālistiem teica iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

gallery icon

Savukārt Pabriks raksta, ka video nav objektīvs. "Jūs noklusējat, ka Baltkrievijas varas iestādes piespiež šos cilvēkus šķērsot robežu pret savu gribu. Tā ir Lukašenko režīma īstenotā hibrīdkara stratēģija pret ES ar mērķi aktivizēt sabiedrisko domu ES pret ES. Esiet gudri," viņš aicina.

"Tā vietā jums jāziņo, ka Lukašenko režīms nolaupa trešo valstu pilsoņus, iesaistās cilvēku tirdzniecībā un veic vardarbību pret šiem cilvēkiem. Pajautājiet savai valdībai un ES iestādēm, kā tās var izdarīt spiedienu uz Lukašenko, lai viņš pārtrauktu noziedzību," turpina Pabriks.

Tomēr Latvijas amatspersonu skaidrojumi daudzus "Twitter" lietotājus neapmierina, viņiem kritizējot ministrus, ka bēgļu labā netiek darīts pietiekoši daudz.

Arī Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts iepriekš intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka robežas šķērsotāji nav apmierināti ar esošo situāciju, turklāt daudzi uzsver, ka ātrāk vēlas nokļūt atpakaļ mājās Irākā, taču viņus no Baltkrievijas stūmuši pāri robežai ar spēku. "Viņi sapratuši, ka šis ceļojums nesniedz tādu gandarījumu, ar kādu viņi bija rēķinājušies," piebilda Pujāts.

Uz robežu sūtīs tulkus

Vairāki dienesti ir ziņojuši par kritisku situāciju Latvijas-Baltkrievijas robežā saistībā ar tulku nepietiekamību, tāpēc nolemts vērsties pie Eiropas Patvēruma atbalsta biroja (EASO) ar lūgumu sniegt palīdzību, nosūtot kompetentus, kurdu un arābu - angļu valodā runājošus tulkus, informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kariņš un Golubeva apmeklē Latvijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju

gallery icon

Robežsardze ziņoja, kā tiek nodrošināts katra gadījuma izvērtējums, lai novērstu pastāvošu un reālu dzīvības apdraudējumu. Pašlaik Valsts robežsardze pie nelikumīgajiem robežšķērsotājiem uz robežu izsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes, kas veic cilvēku medicīnisko apskati. Piemēram, 16.augustā pēc apskates viens pieaugušais hospitalizēts uz Krāslavas slimnīcu, viens bērns un viens pieaugušais - uz Daugavpils slimnīcu. Turpmāk šīs apskates varētu veikt Daugavpils reģionālā slimnīca.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas vairāk nekā 460 personas.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz par diviem gadiem palielināt iespējamo maksimālo sodu par nelikumīgu Latvijas robežas šķērsošanu.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.