foto: AP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Rotaļlietu kompānija “Mattel” izlaidusi jaunu bārbiju – lelle atveido britu profesori Sāru Gilbertu, kura vadīja Oksfordas pētnieku komandu “AstraZeneca” vakcīnas izstrādē.
Pasaulē
2021. gada 14. augusts, 08:03

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienībā pilnībā vakcinēta puse iedzīvotāju – gandrīz 224 miljoni. No lielajām valstīm pirmajā vietā ir Spānija ar 58,3%, seko Itālija (54,4%), Francija (52,9%) un Vācija (52,2%). Blokā priekšgalā ir Malta ar trīs ceturtdaļām. Vienu devu Eiropas Savienībā saņēmuši teju 60 procenti.

“Pfizer” un “Moderna” paaugstinājušas Eiropas Savienībai cenas par savām “Covid-19” vakcīnām, kā iemeslus minot inflāciju, sastrēgumu piegādes ķēdēs un augsto pieprasījumu. Līdzīgs cenu kāpums gaidāms arī citos tirgos. Tagad “Pfizer/BioNTech” vakcīnas cena ir 19,50 eiro, (iepriekš 15,50 eiro), “Moderna” – 21,49 eiro.

Eiropas Komisija apstiprinājusi septīto pirkuma priekšlīgumu par vakcīnu iegādi, šoreiz ar biotehnoloģiju uzņēmumu Novavax. Plānots, ka Eiropas Savienības dalībvalstis 2021., 2022. un 2023. gadā varēs iegādāties līdz 100 miljoniem “Novavax” devu ar iespēju saņemt vēl tikpat.  

Uzbekistāna pieņēmusi likumu, kas ļauj nepielaist pie darba pret Covid-19 nevakcinētus cilvēkus. Izņēmums ir darbinieki, kuri nevar potēties veselības apsvērumu dēļ. Tadžikistāna un Turkmenistāna noteikušas obligātu vakcināciju vecumā virs 18 gadiem, bet Kazahstāna lielākajai daļai strādājošo.

ASV ziedojušas vairāk nekā 110 miljonus Covid-19 vakcīnu devu vairāk nekā 60 valstīm no Afganistānas līdz Zambijai. “Vakcinējiet Ameriku un palīdziet vakcinēt pasauli. Tā mēs grasāmies sakaut šo lietu,” paziņojis ASV prezidents Džo Baidens. Līdz nākamā gada jūnijam ASV sola ziedot vēl 500 miljonus “Pfizer” devu simt zemu ienākumu valstīm.

ASV lidsabiedrība “United Airlines” pieprasa visiem 67 000 darbinieku Savienotajās Valstīs līdz 25. oktobrim pilnībā vakcinēties pret Covid-19. Aviokompānija lēš, ka līdz 90% pilotu un gandrīz 80% stjuartu jau ir potējušies. Nevakcinētos darbiniekus atlaidīs, izņemot tos, kuriem būs ļauts nepotēties reliģisku vai veselības apstākļu dēļ.

foto: AP/Scanpix
Rotaļlietu kompānija “Mattel” izlaidusi jaunu bārbiju – lelle atveido britu profesori Sāru Gilbertu, kura vadīja Oksfordas pētnieku komandu “AstraZeneca” vakcīnas izstrādē.

Francija no septembra piedāvās vakcīnas trešo devu senioriem vecumā virs 80 gadiem un cilvēkiem ar nopietnām veselības problēmām. Pašreiz tā jau pieejama pacientiem ar novājinātu imūnsistēmu. Arī Vācija nākammēnes piedāvās papildu devu, bet Izraēlā tā jau pieejama cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem.