Pasaulē
2021. gada 6. augusts, 10:19

Nemiernieki sagrābuši UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Lalibelu

Jauns.lv / LETA

Etiopijas Tigrai reģiona nemiernieki sagrābuši savā kontrolē Lalibelu, kas iekļauta ANO izglītības, kultūras un zinātnes organizācijas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā un pasaulē pazīstama ar klintī izcirstu baznīcu ansambli.

Lalibela ar tās 13.gadsimtā tapušajām baznīcām ir svēta vieta miljoniem ortodoksālo kristiešu.

Lalibelas mēra vietnieks Mandefro Tadesse raidorganizācijai BBC apstiprināja, ka pilsēta nonākusi nemiernieku kontrolē.

Viņš sacīja, ka šaušana nav notikusi, bet daudzi iedzīvotāji ir devušies bēgļu gaitās. Viņš arī pauda bažas par vēsturisko baznīcu likteni.

foto: REUTERS/SCANPIX
Lalibela ar tās 13.gadsimtā tapušajām baznīcām ir svēta vieta miljoniem ortodoksālo kristiešu.

"Tas ir pasaules mantojums, un mums ir jāsadarbojas, lai garantētu, ka šis dārgums tiek aizsargāts," sacīja Mandefro.

ASV Valsts departaments aicināja Tigrai nemierniekus cienīt kultūras mantojumu Lalibelā.

Etiopija pērnā gada novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrai reģionā, cenšoties mazināt Tigrai Tautas atbrīvošanas frontes (TTAF) ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņota pret centrālo valdību. Konflikts joprojām turpinās, un TTAF jūnijā izdevās pakļaut savai kontrolei jaunas teritorijas, tostarp Tigrai reģiona galvaspilsētu Mekelli.

TTAF iespiešanās kaimiņu reģionos ir izpelnījusies starptautisku kritiku, un gan ANO, gan ASV šonedēļ aicināja visas puses pārtraukt karadarbību.

Gan TTAF, gan Etiopijas armija un tās sabiedrotie ir apsūdzēti cilvēktiesību pārkāpumos un kara noziegumos. Tikmēr tūkstošiem cilvēku Tigrai cieš badu, un karadarbība kavē humānās palīdzības piegādes.