Jau nākamā gada jūnijā briti referendumā balsos par/pret palikšanu Eiropas Savienībā
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.
Pasaulē
2015. gada 26. jūlijā, 16:30

Jau nākamā gada jūnijā briti referendumā balsos par/pret palikšanu Eiropas Savienībā

Jauns.lv

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir nodomājis rīkot referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) nākamgad ap jūniju, svētdien ziņoja laikraksts “Independent on Sunday”.

Jau nākamā gada jūnijā briti referendumā balsos pa...

"”Independent on Sunday” ir uzzinājis, ka Kamerons ir nolēmis to rīkot nākamā gada jūnijā," vēstīja laikraksts, atsaucoties uz anonīmu ziņu avotu.

Premjerministra biroja Londonas Dauningstrītā preses sekretāre atteicās komentēt šo ziņu, kurā arī teikts, ka premjers šī referenduma rīkošanas laiku paziņos savas Konservatīvās partijas ikgadējā konferencē oktobrī.

Laikraksta ziņu vēl nav komentējusi arī Konservatīvā partija.

Kamerons ir solījis sarunās ar ES pārskatīt Lielbritānijas dalības šajā blokā nosacījumus pirms referenduma, kurš tiktu sarīkots pirms 2017.gada beigām.

ASV prezidents Baraks Obama pirms dažām dienām aicināja Lielbritāniju palikt ES un brīdināja, ka tas ir nepieciešams, lai Lielbritānija saglabātu savu globālo ietekmi.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns ir sācis vizīti Parīzē, cenšoties gūt atbalstu ES reformām.

Kamerons atbalsta palikšanu ES, ja Lielbritānija var nodrošināt ES reformas. Tās ietver migrācijas kontrolēšanu, lai ES migrantiem būtu grūtāk pretendēt uz valsts pabalstiem Lielbritānijā, atteikšanos no ES apņemšanās panākt "vēl ciešāku savienību", un dažu ES pilnvaru atdošanu atpakaļ valstu parlamentiem.

Satraucošā situācija Grieķijā ir ietekmējusi Kamerona lēmumu rīkot Lielbritānijas referendumu agrāk, lai tas nekļūtu par politisku jautājumu Francijas un Vācijas vēlēšanās 2017.gadā, raksta “Independent on Sunday”.

Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta Kopienu palāta jūnijā atbalstīja likuma projektu, kas paredz rīkot referendumu par valsts dalību ES, bet tas vēl ir jāpieņem parlamenta augšpalātā Lordu palātā.


BNS / Foto: AFP/LETA/Reuters