foto: AFP/Scanpix
"Vācu valodā nav vārdu, kas raksturotu šo iznīcību" - Merkele neslēpj šoku par plūdu postījumiem
Vācijas kanclere Angela Merkele viesojās plūdu skartajā Šuldā
Pasaulē
2021. gada 18. jūlijs, 18:22

"Vācu valodā nav vārdu, kas raksturotu šo iznīcību" - Merkele neslēpj šoku par plūdu postījumiem

Jauns.lv

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien apciemojusi cilvēkus plūdu vissmagāk skartajos reģionos, paužot šoku par "sirreālo iznīcību", ko atnesuši spēcīgo lietusgāžu izraisītie plūdi, raksta BBC.

Merkele apmeklēja plūdu skartos Vācijas rietumu rajonus, kur iesaistījās sarunā ar vietējiem iedzīvotājiem un neatliekamās palīdzības darbiniekiem.

Angela Merkele aplūko plūdu izpostītos Vācijas reģionus

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien apciemojusi cilvēkus plūdu vissmagāk skartajos reģionos, paužot šoku par "sirreālo iznīcību", ko atnesuši spēcīgo lietusgāžu ...

gallery icon
16

Ir zināms, ka plūdos Vācijā un Beļģijā ir miruši vismaz 184 cilvēki. Spēcīgais lietus joprojām turpina postījumus. Šobrīd pastiprināti tiek uzraudzīti arī atsevišķi reģioni Austrijā un Vācijas dienvidi. Policija pauž bažas, ka upuru skaits turpinās augt.

Eiropas augstākās amatpersonas plūdos ir vainojušas klimata pārmaiņas, kas skārušas arī Šveici, Luksemburgu un Nīderlandi. Eksperti norāda, ka globālā sasilšana palielina lietusgāžu iespējamību.

Merkele sacīja, ka pasaulei cīņā pret klimata pārmaiņām ir jārīkojas ātrāk. "Mēs esam kopā ar jums," Vācijas kanclere sacīja Šuldas iedzīvotājiem, raksturojot situāciju kā "šausminošu" un solot cietušajiem pēc iespējas ātrāku palīdzību situācijas glābšanā.

"Tas ir šokējoši. Es pat gandrīz varētu teikt, ka vācu valodā nav vārdu, kas raksturotu iznīcību, kas šeit notikusi," viņa sacīja. "Tomēr tas, ko es redzēju, ir arī neticami mierinoši - kā cilvēki turas kopā, kā viņi palīdz viens otram, solidaritāte, kas pastāv."

Gan varasiestādes, gan baznīcas un reliģiskās organizācijas sākušas vākt ziedojumus, lai sniegtu atbalstu cietušajiem.

Postošie plūdi Vācijā 2021. gada jūlijā

gallery icon
53

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, reaģējot uz dabas katastrofu, aicinājis pielikt lielākas pūles cīņai ar klimata pārmaiņām, un viņam piebalsojuši citi vācu politiķi, kas pārstāv faktiski visu politisko spektru.

Plūdi Vācijā un Beļģijā izpostījuši pilsētas

Vācijā un Beļģijā dzīvību zaudējuši vismaz 93 cilvēki, iedzīvotāji ir izlikti no savām mājām, ēku logi izšķaidīti, veikali - izpostīti, ...

gallery icon
44