foto: Scanpix.com
“Pandēmija sliktu situāciju ir padarījusi vēl sliktāku” - miljoniem bērnu pasaulē nav saņēmuši obligātās potes
Pasaulē
2021. gada 16. jūlijs, 06:41

“Pandēmija sliktu situāciju ir padarījusi vēl sliktāku” - miljoniem bērnu pasaulē nav saņēmuši obligātās potes

Jauns.lv

Aptuveni 23 miljoni bērnu pērn nesaņēma obligātās vakcinācijas, kamēr veselības aprūpe visā pasaulē cīnījās pret Covid-19. Tas ir augstākais nevakcinēto bērnu skaits vairāk nekā desmit gadu periodā, rāda Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati.

ANO brīdina, ka nekontrolētā pandēmija turpina smagi ietekmēt obligāto vakcīnu pieejamību miljoniem bērnu.

Pērn 23 miljoni bērnu netika vakcinēti pret tādām infekcijām kā difterija, stingumkrampji un garais klepus. Salīdzinot ar 2019. gadu, nevakcinēto bērnu skaits audzis par 3,7 miljoniem, rāda ANO un ANO Bērnu fonda “UNICEF” dati.

Domājams, ka pat vienu obligāto vakcīnu devu nesaņēma līdz 17 miljoniem bērnu pagājušajā gadā, norādot uz milzīgo nevienlīdzību veselības aprūpes pieejamībā.

Indija, Pakistāna, Indonēzija, Meksika, Filipīnas un vēl sešas valstis ziņojušas par strauju pieaugumu nevakcinēto bērnu skaitā, teikts UNICEF “Twitter” ierakstā.  

ANO prognozē, ka šī uztraucošā tendence varētu tikai pastiprināties.

Kā žurnālistiem uzsvēra Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcinācijas un imunizācijas departamenta vadītāja Keita O’Braiena, PVO ir ļoti noraizējusies par šiem lipīgajiem vīrusiem.

“Mums ir jārīkojas tagad, lai pasargātu bērnus,” O’Braiena piebilda.

Lielākā daļa bērnu, kuri nevarēja saņemt nepieciešamās vakcīnas, dzīvo attālos reģionos, kur nav pieejama veselības aprūpe, vietās, kur notiek nekārtības vai karadarbība, vai graustos, kur trūkst arī citi labklājīgas dzīves aspekti.

Vecākiem pērn nācies saskarties ar slēgtām medicīnas iestādēm vai riskēt inficēties ar Covid-19, ierodoties vakcinēt savus mazuļus ar obligātajām potēm.

UNICEF izpilddirektore Henrieta Fore stāsta, ka jau pirms pandēmijas bija novērojamas uztraucošas pazīmes bērnu imunizācijā pret novēršamām slimībām, tostarp masaliņām, kas atkal uzliesmoja pirms diviem gadiem.

“Pandēmija sliktu situāciju ir padarījusi vēl sliktāku,” bažas pauž Fore. “Lai gan visi galvenokārt ir koncentrējušies uz vakcīnām pret Covid-19, mums jāatceras, ka vakcīnu izplatība vienmēr ir bijusi nevienlīdzīga dažādos reģionos. Tā tam nevajadzētu būt.”