foto: AFP/Scanpix
Jauns Ginesa rekords: uzcelta visu laiku augstākā smilšu pils
Pasaulē augstākā smilšu pils.
Pasaulē
2021. gada 9. jūlijs, 06:55

Jauns Ginesa rekords: uzcelta visu laiku augstākā smilšu pils

Jauns.lv

Dānijā uzbūvēta visaugstākā smilšu pils pasaulē, par trim metriem pārsniedzot iepriekšējo Ginesa rekorda titula ieguvēju, vēsta medijs "Guardian".

21,16 metrus augstās piramīdas celtniecībā izmantotas aptuveni 5 tonnas smilšu. Tā uzcelta mazā piejūras pilsētiņā Blokhusā.

Rekordaugstās pils autors Vilfrēds Stijgers to uzcēla ar 30 pasaules labāko tēnlieku palīdzību. 

Dānijā uzbūvēta pasaulē augstākā smilšu pils

Dānijā uzbūvēta visaugstākā smilšu pils pasaulē, par trim metriem pārsniedzot iepriekšējo Ginesa rekorda titula ieguvēju. 21,16 metrus augstās piramīdas celtniecībā ...

gallery icon
10

Pils atspoguļo ietekmi, ar kuru koronavīruss ir pārņēmis pasauli kopš pandēmijas sākuma, komentējis Stijgers. Pils augšā redzams vīrusa modelis, kam virsū uzlikts kronis. 

"Tas ir pārņēmis mūsu dzīves ittin visur," sacījis pils autors. "Vīruss nosaka, kas mums jādara. Tas liek mums distancēties no ģimenēm, vilkt sejas maskas un neļauj apmeklēt skaistas vietas. Tas neļauj mums neko darīt, liek palikt mājās."

Lai pils būtu noturīgāka, tās sastāvā ir 10% māla, kā arī pēc tās uzcelšanas tā tika pārklāta ar līmes slāni. Tādējādi tā varēs pārdzīvot vēsākus un vējainākus apstākļus rudenī un ziemā. 

Pilsētiņas iedzīvotāji priecājas par to, ka pils dizainā iekļauti vietējie simboli, piemēram, pludmales mājas un bākas, kā arī atainotas populārākās aktivitātes: sērfošana un kaitošana. 

Gaidāms, ka pils noturēsies līdz parādīsies pirmie smagie sali februārī vai martā. 

Pasta salā Jelgavā ar smilšu skulptūrām godina latviešu sasniegumus

Sestdien, 19. jūnijā, vārtus apmeklētājiem Pasta salā Jelgavā vērs Baltijā vērienīgākais smilšu skulptūru parks, ziņo Jelgavas pilsētas pašvaldība. 12 darbos ...

gallery icon
23

Iepriekš Ginesa rekords par visaugstāko smilšu pili tika sasniegts Vācijā 2019. gadā.