foto: AFP/Scanpix
Parīzes pilsētas galva pieļauj kandidēšanu Francijas prezidenta vēlēšanās
"Jūtos aicināta rīkoties valsts labā, lai panāktu, ka tiek sadzirdēta cita balss, lai rosinātu citu politisko piedāvājumu," sacīja Parīzes pilsētas galva Anna Idalgo.
Pasaulē
2021. gada 16. jūnijs, 14:11

Parīzes pilsētas galva pieļauj kandidēšanu Francijas prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Parīzes pilsētas galva sociāliste Anna Idalgo trešdien publicētā intervijā pieļāva, ka varētu kandidēt 2022.gada Francijas prezidenta vēlēšanās, norādot, ka līdz ar sievietes nonākšanu prezidenta amatā varētu mainīties francūžu attieksme pret varas pārstāvjiem.

Šobrīd augstā amata pretendentu grupā dominē centrisko un labējo spēku pārstāvji, un tiek prognozēts, ka prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā gaidāma pašreizējā prezidenta centrista Emanuela Makrona un galēji labējo līderes Marinas Lepēnas duelis.

Iepriekšējais Francijas prezidents sociālists Fransuā Olands pie varas atradās tikai vienu pilnvaru termiņu no 2012. līdz 2017.gadam un bija tik nepopulārs, ka uz otro termiņu pat nekandidēja. Arī pašreizējās debatēs ap 2022.gada vēlēšanām sociālisti figurē maz.

Vaicāta par nodomiem attiecībā uz 2022.gadu, Idalgo nedēļās izdevumam "Le 1" sacīja: "Ja tagad netiks sperti stingti soļi, nedz mūsu bērni, nedz mazbērni nevarēs plānot nākotni, kādu viņi to vēlas."

Vidusšķirai atsvešinoties no politikas, pastāv risks, ka vairosies populisms un vājināsies demokrātija, brīdināja Idalgo.

"Tāpēc jūtos aicināta rīkoties valsts labā, lai panāktu, ka tiek sadzirdēta cita balss, lai rosinātu citu politisko piedāvājumu," sacīja mērs.

"Esmu pārliecināta, ka sieviete var mainīt attiecības ar varu. Tas būtu pilnīgs lūzums."

Idalgo mēra amatu ieņem kopš 2014.gada un ir centusies Francijas galvaspilsētu padarīt tīrāku un zaļāku, vides politikai nosakot augstāko prioritāti.

Pagājušajā mēnesī viņa paziņoja par plānu no nākamā gada pilsētas centrā aizliegt vairumu transportlīdzekļu, savukārt pilsētas dome šonedēļ pavēstīja, ka motociklu un motorolleru vadītājiem par savu braucamrīku novietošanu Parīzē turpmāk būs jāmaksā.