Pasaulē
2021. gada 10. jūnijs, 22:33

Eiropas Parlaments prasa vairāk sankciju pret Baltkrieviju

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlaments prasa lielākas Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret tiem, kas iesaistīti "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanā Minskā 23.maijā un žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanā, informēja Eiropas Parlamenta preses dienests.

Rezolūcijā, kas ceturtdien pieņemta ar 620 balsīm "par", 16 "pret" un 36 deputātiem atturoties, Eiropas Parlaments stingri nosoda ""Ryanair" lidmašīnas nolaupīšanu" kā "valsts terorisma aktu" un aicina nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu, kā arī visus pārējos Baltkrievijā aizturētos žurnālistus un politieslodzītos.

Minskā aizturētie: Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega

gallery icon
19

Rezolūcijā Eiropadome tiek mudināta pēc iespējas ātrāk noteikt sankcijas Baltkrievijas personām un struktūrām, kas iesaistītas lidmašīnas pārtveršanā un nosēdināšanā.

Eiropas Parlamenta deputāti uzsver, ka ES dalībvalstīm ir steidzami jāsāk darbs pie nākamā sankciju kopuma pret tiem, kuri pagājušajā gadā piedalījās Baltkrievijas vēlēšanu rezultātu viltošanā un pēc tam notikušajos cilvēktiesību pārkāpumos. Viņi prasa noteikt sankcijas prokuroriem, tiesnešiem un tiesībaizsardzības darbiniekiem, kuri piedalās režīma kritizētāju vajāšanā, kā arī aģentiem, kas darbojas propagandas, plašsaziņas līdzekļu un dezinformācijas jomā, piemēram, Maratam Markovam, kurš 2.jūnijā "intervēja" Protaseviču valsts televīzijas kanālā ONT.

Minskā nosēdina "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem ...

gallery icon
15

Turklāt Eiropas Parlamenta deputāti aicina ātri pieņemt un īstenot ekonomiskas un nozaru sankcijas pret galvenajām Baltkrievijas rūpniecības nozarēm, īpaši vēršoties pret jēlnaftas un naftas produktu, kālija karbonāta un tērauda ieguves un kokapstrādes nozarēm. Ir stingri jāpārtrauc finansiāls atbalsts režīmam, Baltkrievijas bankām jāatsaka visas jaunās kredītlīnijas un jāpārtrauc ieguldījumi infrastruktūrā vai saimnieciskos uzņēmumos, uzskata deputāti. Tiek aicināts aizliegt Eiropas finanšu iestādēm iegādāties obligācijas vai citus finanšu instrumentus, ko emitējusi Baltkrievijas valdība un ar to saistītās valsts iestādes.

Rezolūcija arī aicina izslēgt Baltkrieviju no starptautiskām sporta organizācijām un starptautiskiem pasākumiem, tostarp Eiropas un pasaules čempionātiem, kā arī Tokijas Olimpiskajām spēlēm. Eiropas Parlamenta deputāti arī mudina Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) atņemt Baltkrievijas valsts televīzijai TVR tiesības pārraidīt gaidāmo Eiropas 2020.gada čempionāta futbola turnīru un tās bez maksas piešķirt neatkarīgajai televīzijai "Belsat TV".

Pirms balsojuma otrdien, 8.jūnijā, Eiropas Parlamenta deputāti ar ES ārpolitikas vadītāju Žuzepu Borelu apsprieda arī sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus Baltkrievijā.