foto: Sergei Karpukhin/TASS
Pētījums: rakstnieku Bikovu saindēja tā pati FDD grupa, kas indēja Navaļniju
Rakstnieks Dmitrijs Bikovs.
Pasaulē
2021. gada 9. jūnijs, 18:12

Pētījums: rakstnieku Bikovu saindēja tā pati FDD grupa, kas indēja Navaļniju

Jauns.lv / LETA

Pret prezidenta Vladimira Putina režīmu kritiski noskaņoto rakstnieku Dmitriju Bikovu mēģināja noindēt tā pati Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku grupa, kas mēģināja noslepkavot opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju un žurnālistu Vladimiru Kara-Murzu, liecina trešdien publicētais pētījums, kuru veicis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" kopā ar Krievijas izdevumu "The Insider".

Pētījumā teikts, ka FDD darbinieki Bikovu sākuši izsekot vismaz gadu pirms saindēšanas. Viens no pirmajiem izsekošanas gadījumiem fiksēts 2018.gada maijā, kad rakstnieks lidoja no Maskavas uz Ufu.

Pētījuma autori noskaidrojuši, ka ar to pašu reisu lidojuši FDD otrās nodaļas virsnieki Vladimirs Paņajevs un Valērijs Suharevs. Kamēr Paņajevs izmantojis savu pasi, Suharevam bijusi pase uz Nikolaja Gorohova vārda.

Kā noskaidrojuši žurnālisti, Bikovu mēģināja noindēt 2019.gada 13.aprīlī Novosibirskā, kur viņš lasīja vispārējā diktāta tekstu.

Kad Bikovs kopā ar sievu ieradās pilsētā, tur jau atradās Paņajevs un FDD kriminālistikas institūta darbinieks Ivans Osipovs.

Pētījuma autori uzskata, ka inde tikusi uztriepta uz rakstnieka apģērba viesnīcas numurā, kamēr Bikovu pāris atradās kinoteātrī, kur tika lasīts diktāta teksts, ko pārraidīja televīzijas tiešraidē.

Žurnālisti uzskata, ka nākamās divas dienas Bikovs nav uzvilcis saindēto apģērbu un juties normāli, taču 16.aprīlī lidmašīnā pirms izlidošanas uz Ufas viņam kļuva slikti.

Bikovam tika novēroti tādi paši simptomi, kā Navaļnijam. Pēc nogādāšanas slimnīcā rakstniekam tika izraisīts mākslīgas komas stāvoklis, no kura viņs tika atmodināts 21.aprīlī.

Pēc notikušā pats Bikovs apgalvoja, ka ticis saindēts, lai gan atentāta iemesli viņam neesot zināmi.

Pie Omskas slimnīcas ieradušies Alekseja Navaļnija paši tuvākie cilvēki

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija organismā atrasta inde, kas apdraud ne tikai viņu pašu, bet arī apkārtējos, piektdien paziņojis viņa ...

gallery icon
17

Krievijā notiek mītiņi Navaļnija atbalstam

Krievijā policija trešdien aiztur cilvēkus opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos vairākos desmitos valsts pilsētu.

gallery icon
42