foto: REUTERS/SCANPIX
Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā gājuši bojā vismaz seši cilvēki
Palestīnieši Gazā vēro Izraēlas gaisa uzlidojumu radītos postījumus.
Pasaulē
2021. gada 19. maijs, 13:09

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā gājuši bojā vismaz seši cilvēki

Jauns.lv / LETA

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā trešdien gājuši bojā vismaz seši cilvēki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Hānjūnisā pilnībā sagruvusi māja, kurā dzīvoja 40 vienas ģimenes locekļi. Viņi sacīja, ka brīdinājuma raķete trāpīja mājai piecas minūtes pirms uzlidojuma sākuma, kas deva iespēju visiem cilvēkiem izglābties.

Izraēlas armija ziņoja, ka devusi triecienus kaujinieku mērķiem Hānjūnisā un Rafahā, 52 lidmašīnām apšaudot 40 mērķus 25 minūtēs.

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātās ēkas

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātas visas policijas ēkas, pavēstīja palestīniešu anklāva Iekšlietu ministrija. Uzbrukts arī svarīgu "Hamas" pārstāvju mājām.

gallery icon
23

Gazas Veselības ministrija ziņoja, ka šajos uzlidojumos gājusi bojā sieviete un vēl astoņi cilvēki ievainoti.

Islāmistu kustības "Hamas" vadītā radiostacija "Al-Aqsa" ziņoja, ka uzlidojumā Gazas pilsētā gājis bojā viens viņu reportieris. Mediķi Šifas slimnīcā ziņoja, ka viņa līķis ir viens no pieciem, kuri trešdien nogādāti slimnīcā. Mirušo vidū ir divi cilvēki, kuri gāja bojā, brīdinājuma raķetēm trāpot viņu dzīvoklī.

Jau ziņots, ka Izraēla 10.maijā sāka gaisa triecienu kampaņu, atbildot uz raķetēm, kuras Gazas joslā valdošais grupējums "Hamas" raida uz Izraēlu.

Izraēlā kopš 10.maija gājuši bojā 12 cilvēki, bet Gazas joslā dzīvību zaudējuši jau vismaz 219 cilvēki, tostarp 63 bērni un 36 sievietes, un 1530 cilvēki tikuši ievainoti.

Tikmēr starptautiskā sabiedrība pastiprina centienus panākt pamieru Izraēlas un palestīniešu starpā.

ASV amatpersonas atklāja, ka Baidena administrācija privātās sarunās aicina Izraēlu mazināt Gazas joslas bombardēšanu. Arī Ēģiptes diplomāti cenšas panākt vardarbības izbeigšanu, uzskatot, ka starptautiskais spiediens galu galā liks Izraēlai sēsties pie sarunu galda.

Izraēla ir veikusi simtiem gaisa uzlidojumu "Hamas" mērķiem, kamēr palestīniešu kaujinieki izšāvuši pret Izraēlu vairāk nekā 3700 raķetes. Izraēla apgalvo, ka tās pretgaisa aizsardzības sistēma spēj pārtvert 90% raķešu.

Tikmēr Gazas joslā, kurā mīt vairāk nekā divi miljoni palestīniešu, sarūk degvielas, ūdens un medikamentu krājumi. Bēgot no vardarbības, aptuveni 58 000 palestīniešu ir pametuši savas mājas.

Izraēlas uzlidojumos cietušas vismaz 18 slimnīcas un klīnikas un sagrauta viena medicīnas iestāde, ziņoja paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Gazas Veselības ministrija atklāja, ka tai izdevies izglābt Covid-19 vakcīnas, kad šrapnelis trāpījis Gazas joslas vienīgajam Covid-19 testēšanas centram, kas nodrošina arī vakcināciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izraēlas gaisa uzlidojumā sestdien Gazas joslā tika sagrauta arī daudzstāvu ēka, kurā atradās Kataras televīzijas kanāla "Al Jazeera" un ASV ziņu aģentūras AP korespondentu punkti.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien sacīja, ka Izraēla ir sniegusi ASV informāciju par šo uzlidojumu, bet plašāk nepakkaidroja.

AP prezidents Gerijs Pruits aicinājis veikt neatkarīgu izmeklēšanu par šo uzbrukumu, norādot, ka AP nav zinājusi, ka ēkā atrodas arī "Hamas". Viņš uzsvēra, ka AP to pārbauda ļoti rūpīgi.

Izrādot neierastu vienotību, palestīnieši Izraēlā un okupētajās teritorijās otrdien pieteica ģenerālstreiku, kas lielākoties noritēja mierīgi, taču Rietumkrastā pārauga vardarbībā.

Simtiem palestīniešu dedzināja riepas Rāmallā, kur bāzējās palestīniešu pašpārvalde, un apmētāja ar akmeņiem Izraēlas armijas kontrolpunktu. Sadursmēs ar Izraēlas karavīriem Rietumkrastā dzīvību zaudēja trīs protestētāji un vairāk nekā 140 tika ievainoti, ziņoja palestīniešu amatpersonas. Izraēlas armija atklāja, ka Rāmallā ievainoti divi karavīri.