foto: imago images/Eckhard Stengel/Scanpix
Homofobijā apsūdzētais Brēmenes mācītājs Lacels atkal kāpis baznīcas kancelē
Par naida runu, kas vērsta pret seksuālajām minoritātēm, notiesātājam teologam Olafam Latcelam Brēmenes zemes Baznīca atkal atdevusi mācītāja krustu un atļāvusi kāpt svētā Mārtiņa baznīcas kancelē (attēlā: pagājušā gada nogalē mācītājs (priekšplānā) uz apsūdzēto solu Brēmenes tiesā).
Pasaulē
2021. gada 11. maijs, 06:03

Homofobijā apsūdzētais Brēmenes mācītājs Lacels atkal kāpis baznīcas kancelē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Skandalozajam Brēmenes (Vācija) svētā Mārtiņa draudzes mācītājam Olafam Lacelam, kuram par geju un lesbiešu kopienas nogānīšanu un naida runu tiesa piespriedusi trīs mēnešu cietumsodu vai 8100 eiro naudassodu, bet Brēmenes zemes Baznīcas pārvalde viņam “uz nenoteiktu laiku” atņēma mācītāja krustu, nu atkal atļauts sprediķot no kanceles. Tomēr stingrā policijas uzraudzībā, kas Dieva templī sapulcējušos arī pasargāja no protestētāju agresijas.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 2019. gadā Lacels savā “Youtube” kanālā publicēja savu uzrunu kādā jaunlaulāto seminārā, kurā uzsvēra, ka “visapkārt staigā Kristofera ielas dienas (Berlīnes praida) noziedznieki. Visi šie dzimumu mēsli ir uzbrukums Dieva radīšanas kārtībai un tie ir dēmoniski un sātaniski”. Brēmenes tiesa šos mācītāja izteikumus vērtējā kā naida runu un pieņēma notiesājošo lēmumu, kas gan vēl nav stājies spēkā, jo ir iesniegta apelācija.

Skandalozais Brēmenes mācītājs Olafs Lacels un protesti pret viņa homofobiju

Vācijas Brēmenes tiesa par naida runu pret LGTB kopienu ar triju mēnešu cietumsodu vai 8100 eiro lielu naudas sodu par ...

gallery icon
7

Tas, ka Lacels visus, kas piedalījušies vai atbalsta Berlīnes praidu, nosaucis par noziedzniekiem, mēsliem un sātanistiem, gada sākumā bijis pēdējais piliens arī Brēmenes zemes Baznīcas vadības pacietības kausā, kas jau gadiem piecieta Lacela izlēcienus, piemēram, nogānot ne tikai gejus un lesbietes, bet arī citu konfesiju ticīgos, tostarp arī kristiešus, kā, piemēram, katoļus. Lacels jau iepriekš bija izpelnījies savu amatbrāļu un amatmāsu nosodījumu, kas mudināja 2015. gadā vācu garīdzniekus pulcēties uz Brēmenes katedrāles kāpnēm demonstrācijā, lai nosodītu Lacela ekstrēmismu.

Tomēr pagājušajā mēnesī Brēmenes zemes Baznīca pārskatīja savu lēmumu un Lacelam atdeva atpakaļ mācītāja krustu un atļāva viņam sprediķot, jo viņš esot atvainojies par saviem nekorektajiem izteikumiem un solījis atturēties no naida runas, bet Baznīcas vadība vēlējusies rast izlīgumu ar skandalozo mācītāju, kura personība šogad ieguva pasaules slavu. Brēmenes tiesas notiesājošais spriedums un pasaules konservatīvās garīdzniecības izvērstās akcijas (arī Latvijā) Lacela aizstāvībai viņu padarīja populāru, vieni viņu nosodīja, bet citi atkal aizstāvēja un iestājās pret “baznīcas viedokļa” cenzūru. 

Pirmo reizi pēc vairāku mēnešu pārtraukuma Lacels kancelē atkal kāpa 18. aprīlī un tas nenotika tik mierīgi, kā tam būtu jābūt svētā vietā. Pie baznīcas ēkas bija pulcējušies protestētāji, kas rokās turēja plakātus, uz kuriem bija rakstīts: “Homofobija ir dziedējama, paldies Dievam!”, “Izbeidziet manu grāmatu uztvert tik burtiski. Dievs” un tamlīdzīgi, raksta Lejassakcijas laikraksts “Kreiszeitung”. 

Savukārt svētdienas dievkalpojumu apsargāja policisti, jo viņiem bija pamatotas aizdomas, ka demonstranti dievlūgšanu varētu traucēt, jo jau iepriekš neapmierinātie bija izteikuši draudus mācītājam, gan ar krāsu apķēpājuši svētā Mārtiņa dievnama mūrus.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Lacela naida runa izraisīja tik lielu rezonansi, ka Brēmenes tiesai pērnā gada novembrī garīdznieka lietu lielo interesentu dēļ, kas vēlējas noklausīties prāvu, nācās noturēt pilsētas koncertzālē “Die Glocke”. Pie koncertzāles sadūrās divu pretējo nometņu demonstrācijas – vieni pieprasīja garīdznieka sodīšanu, bet otri attaisnošanu. Kaislības turpinājās arī šogad Latvijā. Piemēram, Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca savā oficiālajā izdevumā “Svētdienas Rīts” aicināja visus “patiesos un bibliskos” kristiešus aizstāvēt, viņasprāt, nepatiesi notiesāto Brēmenes svētā Mārtiņa draudzes mācītāju Lacelu.