foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix
Miris "Apollo 11" misijas uz Mēness astronauts Maikls Kolinss
Apollo 11 komanda. Maikls Kolinss (vidū), Nīls Ārmstrongs (no kreisās) un Edvīns Oldrins.
Pasaulē
2021. gada 28. aprīlis, 22:22

Miris "Apollo 11" misijas uz Mēness astronauts Maikls Kolinss

Jauns.lv

Pēc cīņas ar vēzi 90 gadu vecumā miris NASA astronauts Maikls Kolinss, kurš bija "Apollo 11" kosmosa kuģa orbitālā bloka pilots misijā uz Mēness, vēsta CNN.

Par Kolinsa došanos mūžībā "Facebook" paziņojusi viņa ģimene: "Mēs ar nožēlu paziņojam, ka mūs mīļotais tēvs un vectēvs pēc drosmīgas cīņas ar vēzi ir devies mūžībā." 

Pēdējās savas dienas Kolinss pavadījis ģimenes lokā. Kā vēsta ģimene, Kolinss saskaroties ar dzīves izaicinājumiem vienmēr bijis labsirdīgs un pazemīgs.

foto: AFP/Scanpix

"Mums viņa ļoti pietrūks. Mēs zinām, cik laimīgs Maikls bija, nodzīvojot savu dzīvi tādu, kāda tā bija."

Maikls Kolinss dzimis 1930.gadā 31.oktobrī Romā. 1952.gadā Kolinss ASV Militārajā akadēmijā ieguvis bakalaura grādu un iestājās ASV Gaisa spēkos.

Pēc pilotu apmācības kursa viņš dienējis kā pilots. 1969.gada jūlijā viņš piedalījās pirmajā pilotējamā nolaišanās uz Mēness misijā "Apollo 11".

1969.gada 20.jūlijā pirmoreiz cilvēces vēsturē cilvēku apkalpe mēness modulī nolaidās uz Mēness. Pirmais uz Mēness virsmas 21.jūlijā kāju spēra Nīls Ārmstrongs.

foto: N.A.S.A/SIPA/Scanpix

Pēc 19 minūtēm viņam pievienojās Edvīns Oldrins. Viņi uz Mēness virsmas pavadīja nedaudz vairāk par divām stundām.

Pēc tam viņi atgriezās komandmodulī Mēness orbītā, kur viņus gaidīja Maikls Kolinss. Visi trīs astronauti 24.jūlijā veiksmīgi nolaidās uz Zemes.