foto: REUTERS/SCANPIX
Japānas valdošā partija zaudē parlamenta papildvēlēšanās
Japānas premjerministrs Josihide Suga sacīja, ka uztver vēlēšanu rezultātus nopietni.
Pasaulē
2021. gada 26. aprīlis, 11:46

Japānas valdošā partija zaudē parlamenta papildvēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Japānas valdošā Liberāldemokrātiskā partija svētdien zaudējusi papildvēlēšanās par trim vietām parlamentā.

Vēlēšanu rezultāti, kā tiek uzskatīts, atspoguļo vēlētāju neapmierinātību ar skandāliem, kuros ierauti Liberāldemokrātiskās partijas politiķi, un valdības reakciju uz pandēmiju.

Japānas premjerministrs Josihide Suga sacīja, ka uztver vēlēšanu rezultātus nopietni.

"Es pazemīgi pieņemu vēlēšanu rezultātus kā tautas spriedumu. Mēs izpētīsim rezultātus un izlabosim to, kas jāizlabo," paziņoja Suga.

Papildvēlēšanas par vienu vietu parlamenta apakšpalātā un divām vietām augšpalātā bija pirmās nozīmīgās vēlēšanas, kopš Suga septembra vidū stājās premjerministra amatā.

Suga premjera amatā nomainīja Sindzo Abi, kurš atkāpās a veselības stāvokļa dēļ.

Divas vietas parlamentā atbrīvojās pēc tam, kad deputātu mandātus nolika korupcijas skandālā ierauti deputāti no Liberāldemokrātiskā partijas, bet viena vieta palika vakanta pēc tam, kad opozīcijas deputāts nomira no Covid-19.

Papildvēlēšanas tika uzskatītas par nozīmīgu pārbaudījumu Sugam, kuram līdz 21.oktobrim jāizsludina parlamenta vēlēšanas. Sugas termiņš premjera amatā beigsies 30.septembrī.

Stājoties premjerministra amatā, Sugas popularitātes reitings sasniedza aptuveni 70%, taču korupcijas skandāli, kuros iesaistīti valdošās partijas deputāti, un pasākumi cīņā ar pandēmiju un lēnā vakcinācijas kampaņa ir mazinājuši viņa popularitāti.

Papildvēlēšanās visas trīs vietas parlamentā izcīnīja opozīcijā esošā Japānas Konstitucionālās demokrātijas partija. Taču varas maiņa ir mazticama, jo lielā daļā sabiedrības opozīcijas partijas tomēr netiek uzskatītas par atbildīgu un dzīvotspējīgu alternatīvu.