Pasaulē
2021. gada 11. aprīlis, 17:38

Prinča Filipa nāve karalienes Elizabetes II dzīvē "atstājusi milzīgu tukšumu"

Jauns.lv

Jorkas hercogs Endrjū pavēstījis britu medijiem, ka karaliene Elizabete II sava vīra, Edinburgas hercoga Filipa aiziešanu no dzīves aprakstījusi kā "milzīgu tukšumu savā dzīvē".

Briti piemin un godina mūžībā aizgājušo princi Filipu

Piektdien mūžībā aizgājušā Edinburgas hercoga, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīra prinča Filipa bēres notiks nākamajā sestdienā Vindzoras pils Sv.Jura kapelā, ...

gallery icon
27

Princis Endrjū sacīja, ka viņa tēva nāve ir "briesmīgs zaudējums". "Mēs esam zaudējuši visas tautas vectēvu," viņš piebilda, dodoties prom no svētdienas dievkalpojuma Vindzorā.

Kādreizējais Apvienotās Karalistes premjerministrs Džons Meidžors iepriekš izteicies, ka karaliskās ģimenes kopīgās skumjas ir "ideāla iespēja" šobrīd novērst plaisas, kas tajā radušās.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon
48

Kenterberijas katedrālē svētdien aizvadīts īpašs dievkalpojums, kura laikā tika godināts princis Filips. Dievkalpojumu apmeklēja arī Veseksas grāfs Edvards ar ģimeni.

Princis Endrjū sacīja, ka karaliskā ģimene ir pateicīga visiem par "brīnišķīgajiem veltījumiem" viņa tēvam. Viņš piebilda: "Karaliene, kā jau jūs to varētu sagaidīt, ir neticami stoisks cilvēks. Viņa to [vīra nāvi] raksturoja kā milzīgu tukšumu, kas atstāts viņas dzīvē, bet mēs, ģimene, tuvinieki, esam kopā, lai pārliecinātos, ka sniedzam viņai nepieciešamo atbalstu."

foto: REUTERS/SCANPIX
Jorkas hercogs, princis Endrjū

Raksturojot savu mūžībā aizgājušo tēvu un mīlestību pret viņu, princis Endrjū teica: "Viņš bija tik mierīgs. Ja atgadījās kāda problēma, viņš vienmēr par to padomāja. Viņš bija tas, pie kura vienmēr varēja doties, un viņš allaž uzklausīja, tāpēc šis ir liels zaudējums."

Elizabetes II dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips

gallery icon
41

"Mēs esam zaudējuši gandrīz vai nācijas vectēvu. Man ir ļoti žēl un es ļoti atbalstu savu māti, kura to izjūt, iespējams, vairāk nekā visi pārējie," sacīja princis Endrjū, kurš ir karalienes Elizabetes II un prinča Filipa trešais bērns. 2019.gadā viņš atkāpās no valstisko pienākumu pildīšanas pēc tam, kad tika ierauts skandālā ap pedofilijā apsūdzēto un pašnāvību nu jau izdarījušo Džefriju Epšteinu.

Karaliene Elizabete II un princis Filips laulībā bija pavadījuši 73 gadus. Abiem ir 4 bērni - Velsas princis Čārlzs, princese Anna, Jorkas hercogs Endrū un Veseksas grāfs Eduards.

Arī karalienes jaunākais dēls princis Edvards sacīja, ka, "lai kā arī cilvēks censtos sevi sagatavot kaut kam šādam, tas joprojām ir šausmīgs šoks". 

foto: REUTERS/SCANPIX
Veseksas grāfs, princis Edvards kopā ar ģimeni

"Un mēs joprojām cenšamies ar to samierināties. Un tas ir ļoti, ļoti skumji. Bet man jāsaka, ka veltījumi un atmiņas, ar ko cilvēki bijuši gatavi dalīties, ir fantastiskas," sacīja Veseksas grāfs.

Jau ziņots, ka publisku runu sestdien teicis arī britu troņmantnieks princis Čārlzs. Viņš karaļnama vārdā izteicis dziļu pateicību cilvēkiem visā pasaulē par viņa tēva piemiņai apliecināto cieņu un karaliskajai ģimenei izrādīto atbalstu un līdzjūtību. 

9.aprīlī mūžībā aizgājušā Edinburgas hercoga, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīra prinča Filipa bēres notiks nākamajā sestdienā Vindzoras pils Sv.Jura kapelā, sestdien paziņojuši Bakingemas pils pārstāvji. Princis Filips mira 99 gadu vecumā.