foto: ZUMAPRESS.com
Džordža Floida slepkavība: medicīnas eksperti tiesā atklāj savas domas par patieso nāves iemeslu
Ekrānuzņēmums no policista ķermeņa kameras brīdī, kad Floids pēc aizturēšanas tika vests uz slimnīcu
Pasaulē
2021. gada 9. aprīlis, 13:13

Džordža Floida slepkavība: medicīnas eksperti tiesā atklāj savas domas par patieso nāves iemeslu

Jauns.lv

Otrajā nedēļā, kad turpinās tiesas prāva pret bijušo Mineapoles policistu Dereku Čovinu, kurš apsūdzēts afroamerikāņa Džordža Floida slepkavībā, tiesā liecinājuši trīs medicīnas eksperti. Pieaicinātais ārsts norādījis - Floids miris no skābekļa trūkuma, nevis viņa organismā atrastajām pretsāpju zālēm.

Kā zināms, 45 gadus vecais Čovins, kurš zemē nogāzto aizturēto Floidu bija spiedis ar celi uz kakla ilgāk nekā 9 minūtes, ir apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā un notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz 40 gadu cietumsods. 

Floida nāve pagājušā gada 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izprovocēja plašus protestus visā valstī, kuri pārauga grautiņos.

Dusmas, asaras un taisnības pieprasīšana afroamerikāņa Džordža Floida slepkavības lietā

gallery icon

Čovina juristi ir norādījuši, ka viņi tiesā apgalvos, ka 46 gadus vecais Floids miris no pārdozēšanas un veselības problēmām, bet policista izmantotais spēks bijis adekvāts. Aizstāvība savu runu teiks nākamnedēļ.

foto: VIA REUTERS
Apsūdzētais Dereks Čovins

Floida organismā atrasts fentanils un metamfetamīns

Pagājušā gada jūnijā publicētajā toksikoloģijas ziņojumā teikts, ka mirušā Floida organismā atrasts pretsāpju līdzeklis fentanils, kā arī narkotiskā viela metamfetamīns.

Floida dzīvesbiedre pagājušajā nedēļā tiesā atzinusi, ka abi bijuši atkarīgi no pretsāpju zālēm.

Kopš tā laika Čovina aizstāvji apgalvo, ka Floids miris tāpēc, ka skābekļa zudumu izraisījis fentanils.

Tomēr tiesā pieaicinātais intensīvās terapijas ārsts pulmonologs Martins Tobins norādīja, ka Floida elpošana nav palēninājusies tik lēni, lai kopējā skābekļa zudumā būtu vainojams pretsāpju līdzeklis.

foto: VIA REUTERS
Pulmonologs Martins Tobins

Tikmēr tiesu toksikologs Daniels Išensmīds, kura laboratorija pēc pārbaudīja Floida asins un urīna paraugus, sacīja, ka ir pierādījumi, ka daļa fentanila ir metabolizējusies, kas nozīmē, ka pārdozēšana ir maz iespējama.

Tiesā iztaujāts arī ķirurgs un neatliekamās medicīnas eksperts Bils Smoks, kurš pastāstīja, ka Floids piedzīvojis "gaisa izsalkumu". Šo terminu izmanto, lai apzīmētu brīdi, kad ķermenis izmisīgi cenšas gūt skābekli. 

"Floids nomira no pozicionālās asfiksijas. Tas ir moderns veids, kā pateikt, ka viņš nomira, jo viņa ķermenī nebija skābekļa," sacīja Smoks.

Kaut arī fentanila pārdozēšana var palēnināt elpošanu, Smoks norādīja, ka cilvēki, kuri pārdozē, neapzinās, ka viņiem trūkst skābekļa, un bieži vien izskatās miegaini. Turpretī Floids bijis modrs.

Tomēr Smoks daļēji piekrita arī Čovina aizstāvjiem, norādot, ka nekāds metamfetamīna daudzums ķermenī nav "drošs", un šīs narkotikas sajaukums ar fentanilu var atstāt citādas sekas uz organismu, nekā tikai fentanila lietošana. 

Smoks arī tiesā teica, ka, skatoties aizturēšanas kadrus, dzirdams, kā Floids sūdzas par nespēju elpot, vēl pirms tiek nogāzts uz zemes.

foto: VIA REUTERS
Ķirurgs Bils Smoks

Aizturēšana bijusi brutāla

Jautāts par saslēgšanu roku dzelžos un Čovina ķermeņa svaru uz Floida muguras un kakla, ārsts Tobins, kurš ir plaušu medicīnas eksperts, norāda, ka Floida iespējas plaušām piepildīties ar gaisu, lai spētu paelpot, bija ļoti traucētas.

"Viņš ir piespiests zemei, tāpēc iela, uz kuras viņš guļ, ir galvenā lieta, kas neļauj viņa krūtīm paplašināties," sacīja ārsts.

Tobins norādīja arī to, ka nozīmīgs ir arī roku dzelžu novietojums. "Tas, kā tie tiek stumti, kur tiek stumti, pilnīgi traucē elpošanai. Rokudzelži tika saslēgti viņam aiz muguras un uzbīdīti augstu virs plaukstām."

Tobins sacīja, ka Čovina ceļgala stāvokli var salīdzināt ar situāciju, kurā "ķirurgs būtu izņēmis [kreiso] plaušu".

foto: VIA REUTERS

"Floids ir iztērējis savus resursus un burtiski mēģina elpot ar pirkstiem un dūrēm pret ielu, cenšoties pagriezt krūtis tā, lai gaiss iekļūtu labajā plaušā," viņš norāda. "Vienā brīdī viņš ir dzīvs, bet nākamajā vairs nav."

Būtu nomiris pat veselīgs cilvēks

Tobins sacīja, ka pirmās smadzeņu traumas pazīmes Floidam parādījušās jau apmēram četras minūtes pirms Čovins beidzot noņēma ceļgalu no kakla. Arī vesels cilvēks, kuram kas šāds būtu jāpiedzīvo, "būtu miris", sacīja ārsts. Tobins norāda, ka par lēkmi liecina tas, kā kustējušās viņa kājas.

Apmēram trīs minūtes pirms Šovins piecēlās, Floida ķermenī "nebija palicis ne grams skābekļa".

foto: ZUMAPRESS.com
Ekrānuzņēmums no policista ķermeņa kameras brīdī, kad Floids pēc aizturēšanas tika vests uz slimnīcu

"Celis palika uz kakla vēl trīs minūtes un 27 sekundes pēc tam, kad viņš izdvesa pēdējo elpu," sacīja Tobins. "Pēc tam, kad policisti konstatēja, ka pulsa nav, ceļgals uz kakla tika turēts vēl divas minūtes un 44 sekundes." Viņš norāda, ka brīdis, kurā "dzīvība pamet ķermeni", redzams vienā no aculiecinieku video, kas arī tika nodemonstrēts tiesas laikā.

Apsūdzētā Čovina advokāts Ēriks Nelsons norādīja, ka ārsta Tobins sniedzis savu vērtējumu tā, "it kā Floids būtu veselīgs indivīds". "Kā saprotams, Floidam bija kāda sirds slimība," sacīja Nelsons. "Vai tas neietekmē asins plūsmu cilvēkā?"

Tobins atbildēja, ka gadījumā, ja Floids aizturēšanas laikā būtu cietis no sirds problēmām, viņš būtu "sūdzējies par sāpēm krūtīs un elpošana ļoti strauji paātrinātos". "Arī to mēs neredzam", sacīja ārsts.

Hjūstonā atvadās no Džordža Floida

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Hjūstonā devušies atvadīties no Džordža Floida, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret ...

gallery icon

Policijas priekšnieks norāda, ka Čovins pārkāpis likumu

Mineapoles policijas priekšnieks liecināja, ka nu jau no darba atstādinātais Čovins Floida aresta laikā ir pārkāpis policijas spēka politiku.

Medārija Arradondo sacīja, ka tas, kā Čovins savaldīja Floidu, neatbilst apmācībai un "noteikti neatbilst mūsu ētikai un vērtībām".

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon

Paredzams, ka galvenais medicīnas eksperts, kurš veica apgabala pasūtīto autopsiju, liecinās tiesā piektdien.

Tiesā piedalās 14 zvērinātie - 9 sievietes un 5 vīrieši vecumā no 20 līdz 60 gadiem.

Arī Čovina kolēģi Tomass Leins, Aleksandrs Kuengs un Tou Čao tiek apsūdzēti par līdzdalību otrās pakāpes slepkavībā un slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, bet viņi tiks tiesāti pēc Čovina.