Skandalozais Brēmenes mācītājs Olafs Lacels un protesti pret viņa homofobiju

Vācijas Brēmenes tiesa par naida runu pret LGTB kopienu ar triju mēnešu cietumsodu vai 8100 eiro lielu naudas sodu par ...

gallery icon
7
Pasaulē
2021. gada 9. aprīlis, 06:52

Ko Latvijas luterāņu baznīca noklusē par Brēmenes mācītāju Lacelu: kāda ir patiesība, par ko viņš notiesāts?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) savā oficiālajā izdevumā “Svētdienas Rīts” aicina visus “patiesos un bibliskos” kristiešus aizstāvēt, viņasprāt, nepatiesi notiesāto Brēmenes (Vācija) svētā Mārtiņa draudzes mācītāju Olafu Lacelu, kuru par geju un lesbiešu kopienas nogānīšanu un naida runu Brēmenes tiesa notiesāja ar trīs mēnešu cietumsodu vai 8100 eiro naudassodu. Tomēr “Svētdienas Rītā” skaidri nav pateikts, kāpēc garīdznieks saņēmis šādu sodu. Skaidrojam patiesību!

Tiesas lēmums tagad tiek pārsūdzēts un “Svētdienas Rīts” aicina “patiesos kristiešus” viņa atbalstam sūtīt vēstules uz Vāciju – Brēmenes Baznīcas vadībai. Brēmenes tiesa pagājušā gada novembrī mācītāju notiesāja pat “naidu veicināšanu sabiedrībā”, kā raksta Baznīcas žurnāls - par “pāris politnekorektiem izteikumiem privātā laulības seminārā, kur viņš nosodīja transgenderismu un homoseksuāļu kareivīgos aktīvistus”. Tikai nav minēts kā un ar kādiem vārdiem viņš nogānīja LGTB (lesbiešu, geju, transseksuāļu un biseksuāļu) kopienu.

Dīvainais publiski slēgtais pasākums

foto: scanpix
Brēmenes mācītājs Olafs Lacels nopelnījis pamatīgu sodu par naida runu, kurā viņš neķītriem vārdiem nolamājis LGBT kopienu.

Te gan jāpiebilst, ka notiesātais mācītājs savus 2019. gada izteikumus nebija gluži sacījis “privātā pasākumā”. Savu runas videoierakstu viņš pašrocīgi ievietoja savā "Youtube" videokanālā un to vairākus mēnešus varēja skatīt un noklausīties jebkurš visā pasaulē. Pēcāk gan garīdznieks savu runu izņēma no interneta un pat atvainojās par saviem izteikumiem. Šai sakarā dīvains šķiet Lacela aizstāvja Manfrēda Millera teiktais portālam "LifeSiteNews": “Olafa Lacela sacītais šajā privātajā Bībeles studiju grupā pāriem nebija domāts publiskošanai. Tas bija slēgts pasākums.”

Ja jau tas bija slēgts pasākums un nebija paredzēts publikai, tad, kāpēc tur runāto tā rīkotājs speciāli publiskoja? Ne jau kāds slepeni tur notiekošo nofilmēja un, gribēdams kādam ieriebt, to padarījis visiem pieejamu.

Millers mācītāja notiesāšanu uzskata par politisku prāvu, lai apklusinātu konservatīvos kristiešus, kuri it kā vienīgie iestājas par patiesām bibliskām vērtībām, un lobētu viņiem nepieņemamās homoseksuāļu tiesības, kas var novest pie tā, ka Vācijā tiks aizliegtas draudzes, kas noraida “geju svētīšanu un kāzas”. Īsi sakot, tā ir īsteno kristiešu vajāšana! Rīgas Biķeru draudzes mācītājs Aleksandrs Bite aicina Brēmenes zemes Baznīcas vadībai rakstīt protesta vēstules Lacela aizstāvēšanai un nostāties vajātā mācītāja pusē: “neizdabāt Dieva Vārda ienaidniekiem un nostāties vajātā mācītāja pusē un atjaunot viņu kalpošanā Brēmenes svētā Mārtiņa draudzē”.

Te jāteic, ka Brēmenes zemes Baznīcas vadības pacietības mērs ir lūzis un tā Lacelam atņēmusi mācītāja krustu un liegusi viņam kāpt kancelē “uz nenoteiktu laiku”. Vācijas mācītāju neapmierinātībai ar, viņuprāt, huligānisko mācītāju jau ir gadiem ilga vēsture. Piemēram, 2015. gadā Vācijas mācītāji pulcējās protesta demonstrācijā uz Brēmenes katedrāles kāpnēm, lai nosodītu Lacela naidīgos sprediķus ne tikai pret LGTB kopienu, bet arī citu konfesiju pārstāvjiem.

“Noziedznieki un mēsli”

Tomēr “Svētdienas Rītā” tā arī neatrast huligāniskos citātus, kuru dēļ Lacels atstādināts no amata. Ja nu cilvēkam, jāparaksta vēstule skandalozā mācītāja aizstāvībai, viņam konkrēti jāzina, ko viņš ir vai nav noziedzies.

Runas citāts, par ko garīdznieks nokļuva uz apsūdzēto sola, publicēts biedrības “Asociācija Ģimene” mājaslapā internetā. Tā kā asociācijas biedrs ir arī organizācija “Luterāņi Dzīvībai”, kas ir LELB Diakonijas nozares sastāvdaļa, tad šo tulkojumu var uzskatīt par “oficiālu”, ko akceptē LELB vai vismaz tās sastāvā ietilpstoša organizācija. Neizprotamu iemeslu dēļ LELB oficiālais izdevums šo citātu nepublicē, kaut gan citos baznīcas izdevumos ārzemēs tas citēts vārds vārdā. Lūk, “Asociācijas Ģimene” mājaslapā rakstītais:

“Daudzās tā saucamajās progresīvajās valstīs mācītāji nedrīkst brīvi sludināt to, kas teikts Bībelē. Piemēram, Vācijā mācītājs Olafs Lacels 2020. gada rudenī tika sodīts ar 8100 eiro sodu par to, ka kādā seminārā laulātajiem 2019. gada novembrī pateica, ka “visapkārt staigā Kristofera ielas dienas (Berlīnes praida) noziedznieki. Visi šie dzimumu mēsli ir uzbrukums Dieva radīšanas kārtībai un tie ir dēmoniski un sātaniski”.

Tiesas sēdi notur koncertzālē

foto: scanpix
Jau 2015. gadā Brēmenes mācītāji uz pilsētas katedrāles kāpnēm protestēja pret sava amatbrāļa Olafa Lacela nepiedienīgo izrunāšanos.

Tātad, Lacels visus, kas piedalījušies vai atbalsta Berlīnes praidu, nosaucis par noziedzniekiem, mēsliem un sātanistiem. To, ka citāts atbilst oriģinālam, liecina arī publikācijas Vācijas plašsaziņas līdzekļos. Šie mācītāja izteikumi tik ļoti bija sakairinājuši vāciešu prātus, ka Brēmenes tiesai sēdi, kurā izskatīja Lacela lietu, nācās noturēt pilsētas koncertzālē “Die Glocke”, lai to varētu noklausīties visi gribētāji, Savukārt pie koncertzāles pagājušā gada novembrī sadūrās divu pretējo nometņu demonstrācijas – vieni pieprasīja garīdznieka sodīšanu, bet otri attaisnošanu.

Kaislības turpinās arī šogad. Piemēram, janvārī, protestējot pret Lacela naida runu, vandaļi bija apķēpājuši svētā Mārtiņa baznīcu. Spriežot pēc publikācijas “Svētdienas Rītā”, nu šīs prāvas atskaņas izvērsusies arī starptautiskā mērogā.

Starptautiskais kristīgo protestantu interneta izdevums “Evangelical Focus” raksta, ka Lacela “pretrunīgi vērtētā figūra” ir šķēlusi protestantiskos kristiešus – konservatīvos un liberāļos. Vieni atviegloti nopūšas, ka viņš nu beidzot saņēmis pelnīto sodu, savukārt citi bažījas, ka nu sākas kristiešu vajāšana “tikai par Evaņģēlija sludināšanu”. Katrā ziņā, tas nenākot par labu kristiešiem, jo skandalozais mācītājs daudzus aizbaida no baznīcas un ticības Kristum.