foto: EPA/Scanpix
Izglābās no mežu ugunsgrēkiem, bet plūdus nepārdzīvoja; austrālieša skumjais stāsts par izpostīto sadzīvi
Cilvēki vēro plūdu sekas Austrālijā
Pasaulē
2021. gada 30. marts, 04:57

Izglābās no mežu ugunsgrēkiem, bet plūdus nepārdzīvoja; austrālieša skumjais stāsts par izpostīto sadzīvi

Jauns.lv

Kad 2019. gadā vietējās pašvaldības darbinieks un lopkopis Roberts Kostigans pirmo reizi izglāba savu māju no mežu ugunsgrēkiem, viņš nespēja iedomāties, ka pēc mazāk nekā diviem gadiem viņam nāksies to tomēr zaudēt pilnīgi pretējas dabas stihijas - plūdu - dēļ.

Gan Roberta Kostigana, gan viņa sievas tēva Braiena Vata īpašumus Holisdeilā, Jaundienvidvelsas štatā Austrālijā, plūdi nopostījuši līdz pamatiem. “Ja mani nebūtu piemeklējusi šāda nelaime, tad es nebūtu apzinājies, cik ļoti man paveicies iepriekš. Nevaru saprast, vai kāds augstāks spēks mani pārbauda, taču, gribot negribot, ar šo nāksies sadzīvot”, aģentūrai "Reuters" pauž Kostigans.

Apdrošināšanas kompānija jau noteikusi Roberta ģimenes postažas apmērus un māju atzinusi par “norakstāmu”. Tikmēr Roberts Kostigans ar sievu Bianku, diviem bērniem un sievas tēvu Braienu tagad spiesti mitināties pie kaimiņiem, kamēr pilsētas kopiena kopīgi novērš plūdu izraisītās sekas. Vienīgais pozitīvais esot tas, ka izdzīvojuši visi mājdzīvnieki un audzētie lopi.

Austrālijas austrumu piekrasti piemeklē postoši plūdi

gallery icon

Kostigans norāda, ka dzīvē esot pārāk daudz strādājis un pietiekami daudz centies jau iepriekš, lai savas mājas pasaudzētu, lai tagad to neatjaunotu vēlreiz. Tikmēr draugi un kaimiņi palīdz saglābt to, kas palicis neskarts. Kostigans atzīst, ka tikt galā ar šo visu palīdz vietējie iedzīvotāji, kas jau atkārtoti pierāda savas ciešās saites. Iepriekš viņi viens otru atbalstīja pirms pāris gadiem mežu ugunsgrēku laikā. Šo 2019. gada stihiju Austrālijas premjers Skots Morisons nosauca par “Melno vasaru”.

Papinbaras upes apkārtnes iedzīvotāji pēdējos gados daudz cietuši - viss sācies ar lielu sausumu, tam sekoja mežu ugunsgrēki, bet tagad plūdi, kuru ūdens līmenim ceļoties, tiek iznīcinātas dzīvojamās ēkas.

Austrālijas Apdrošināšanas padome jau paziņojusi, ka saņemti vairāk nekā 25 tūkstoši pieteikumu par plūdu izraisītajām sekām, kas kopumā lēšamas aptuveni 250 miljonu eiro vērtībā. Tikmēr, jau vairāk nekā 40 tūkstoši Austrālijas iedzīvotāju spiesti meklēt drošāku patvērumu ārpus savām mājvietām, turpinoties vairākas dienas ilgām lietavām.