foto: AFP/Scanpix
Satīras žurnāls "Charlie Hebdo" sadusmo britus, publicējot karikatūru ar Elizabeti II
Pasaulē
2021. gada 14. marts, 20:01

Satīras žurnāls "Charlie Hebdo" sadusmo britus, publicējot karikatūru ar Elizabeti II

Jauns.lv

Francijas satīras žurnāls "Charlie Hebdo" izraisījis sašutumu pēc tam, kad uz jaunākā numura vāka attēlojis Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, kura uzspiedusi celi uz prinča Harija sievas Meganas kakla. Šī aina atsauc atmiņā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi.

Šis žurnāls izdots sestdien, dažas dienas pēc tam, kad princis Harijs ar sievu Meganu sniedza atklātu interviju Oprai Vinfrijai.

Pie karikatūras tiek uzdots jautājums, kāpēc Megana pameta Bakingemas pili. Kariķētā un karalienes nospiestā Megana it kā atbild: "Tāpēc, ka es vairs nespēju elpot!"

Britu domnīcas "Runnymede Trust" izpilddirektore Halima Beguma norāda, ka karikatūra nav pieņemama. 

"Karaliene kā Džordža Floida slepkava saspiež Meganas kaklu? Megana saka, ka viņa nespēj elpot? Tas nepārkāpj robežas, neliek nevienam smieties vai apstrīdēt rasismu. Tas noliedz problēmu un aizvaino cilvēkus visā pasaulē," viņa raksta tviterī.

Meganas un prinča Harija intervija raisījusi plašas diskusijas par rasismu gan karaliskajā ģimenē, gan plašsaziņas līdzekļos.

Princis Viljams šonedēļ noliedzis, ka britu karaliskā ģimene būtu rasistiska. Arī Bakingemas pils otrdien paziņoja, ka Saseksas hercogu izvirzītie apgalvojumi par rasismu uztverti ļoti nopietni.

"Charlie Hebdo" žurnāls, kas tika dibināts 1970. gadā un iznāk reizi nedēļā, ir slavens ar savām provokatīvajām karikatūrām. 

2015.gadā pēc žurnāla publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām islāma teroristi ielauzās žurnāla redakcijā un nogalināja 12 darbiniekus. 

Noticis uzbrukums Francijas satīras žurnālam "Charlie Hebdo"

Francijas satīriskā nedēļas žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā Parīzē trešdien bruņoti uzbrucēji atklājuši uguni, taču ir pretrunīgas ziņas par nogalināto skaitu.

gallery icon