foto: Anton Novoderezhkin/TASS
Igaunijas valdība apsver iespējas maksimāli ierobežot cilvēku savstarpējos kontaktus
Pasaulē
2021. gada 2. marts, 19:27

Igaunijas valdība apsver iespējas maksimāli ierobežot cilvēku savstarpējos kontaktus

Jauns.lv / LETA

Straujais jaunā koronavīrusa izplatības kāpums Igaunijā valdībai un zinātniskajai konsultatīvajai padomei bijis negaidīts, un pašlaik valdība apsver papildu iespējas maksimāli ierobežot cilvēku savstarpējos kontaktus, Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai pastāstījis valsts pārvaldes ministrs Jāks Ābs.

"Prognozes gan liecināja, ka skaitļi augs, taču tik krass pieaugums bija negaidīts visiem, un izņēmums nav arī eksperti un zinātniskā  padome," viņš norādījis.

Pēc Āba teiktā, otrdien zinātniskā padome sniegusi valdībai pārskatu par situāciju, kas vieš satraukumu, jo slimnīcu noslodze drīz var sasniegt kritisko līmeni.

"Runa nav tikai par gultasvietām, bet arī par kopējo noslodzi un resursiem," skaidrojis ministrs.

Viņš norādījis, ka valdība meklē jaunas iespējas samazināt cilvēku savstarpējo saskarsmi visās jomās.

"Nevar teikt, ka regulēsim tikai to vai citu nozari. Raugāmies uz kopējo ainu, un mūsu uzdevums ir martā uz trim vai četrām nedēļām, cik vien iespējams, samazināt visus kontaktus," uzsvēris Ābs. "Kādi ir tālākie varianti? Ļoti stingri pārvietošanās ierobežojumi, līdzīgi tiem, kādi  tikuši ieviesti daudzās Eiropas valstīs, ja divu vai trīs nedēļu laikā nespēsim samazināt šos rādītājus."

Par to, ka situācija Igaunijā ir kritiska, pēdējo dienu laikā jau brīdinājusi gan valdības konsultatīvās zinātniskās padomes vadītāja, pazīstamā virusoloģe Irja Lutsare, gan Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 2.martā ir 1072,33, pozitīvo testu īpatsvars aizvadītajā diennaktī bijis 17%.