foto: AFP/Scanpix
Drāma debesīs ASV beidzas laimīgi. "Es nodomāju: nu viss, tās ir beigas, mēs tūlīt nogāzīsimies" 
Brūmfīldas policijas izplatītajā foto redzams, ka lidmašīnas dzinēja gondolas apšuvuma priekšdaļa nogāzās pie pašām namdurvīm.
Pasaulē
2021. gada 28. februāris, 07:05

Drāma debesīs ASV beidzas laimīgi. "Es nodomāju: nu viss, tās ir beigas, mēs tūlīt nogāzīsimies" 

Kas Jauns Avīze

Nāves bailes pārdzīvojuši pasažieru lidmašīnas pasažieri ASV virs Kolorādo, taču viss beidzies laimīgi – pilots ar liesmojošu dzinēju spēja atgriezties lidostā. Denveras priekšpilsētā nogāzās lielas apšuvuma detaļas, pat tikai metru no namdurvīm, bet arī uz zemes brīnumainā kārtā neviens necieta.

"United Airlines" lidmašīna "Boeing 777-200" no Denveras starptautiskās lidostas 20. februāra vakarā devās uz Honolulu Havaju salās, bet labajam dzinējam drīz pēc pacelšanās radās nopietnas problēmas. Tas zaudēja visu apšuvumu, atlūzas nokrita zemē, dzinējs aizdegās.

foto: AFP/Scanpix
Brūmfīldas policijas izplatītajā foto redzams, ka lidmašīnas dzinēja gondolas apšuvuma priekšdaļa nogāzās pie pašām namdurvīm.

Gatavojās ļaunākajam

"Lidmašīna sāka nevaldāmi kratīties, zaudēt augstumu, šķita, ka mēs krītam," ziņu aģentūrai "Associated Press" stāsta pasažieris Deivids Deluka. "Kad tas notika, es nodomāju: nu viss, tās ir beigas, mēs tūlīt nogāzīsimies." Deivids kopā ar sievu ielika makus ar dokumentiem kabatās, gatavojoties ļaunākajam – lai katastrofas gadījumā varētu noskaidrot viņu personības.

Kāda pasažiere atceras, ka lidmašīna uzņēma augstumu, kad atskanēja skaļš troksnis un laineris sāka drebēt: "Mana meita sēdēja pie iluminatora, es viņai teicu – neskaties tur, aizvērsim žalūziju un palūgsimies. Mēs tā arī izdarījām. Manam jaunākajam dēlam ir tikai desmit gadu. Viņš bija ļoti pārbijies, tas bija dzirdams pēc viņa balss. Viņš jautāja: kas notiek, kas ar mums būs? Tu nevari atbildēt uz šiem jautājumiem, jo nezini, kas būs tālāk. Tas ir ļoti baisi."

Neviens nav cietis

Sprādzienu dzirdēja arī aculiecinieki uz zemes. Atlūzas nokrita sporta laukumā, viena gandrīz piecu metru diametrā – tikai dažus metrus no mājas sienas, ietriecot zemē pagalmā stāvošo kravas auto. Tomēr ne uz zemes, ne lidmašīnā ar 231 pasažieri un desmit apkalpes locekļiem neviens necieta. Brūmfīldas policija paudusi gandarījumu, kas viss beidzies tik laimīgi, jo bija brīvdiena, kad daudz cilvēku pavada laiku parkā.

Aviācijas eksperti izmeklē Kolorādo notikušo. Pagaidām iemesli nav skaidri, tādi gadījumi ir reti. Viena no versijām – ja sabojājas, piemēram, turbīna, tās lāpstiņa var nolūzt un sadragāt apšuvumu.

Aicina lidmašīnas atstāt uz zemes

Tajā pašā dienā līdzīgs incidents pieredzēts Nīderlandē. Kravas lidmašīnai "Boeing 747-400F", kas no Māstrihtas devās uz Ņujorku, aizdegās viens no četriem dzinējiem, un arī nokrita atlūzas. Uz zemes cieta divi cilvēki – ar galvas traumu slimnīcā nogādāta sieviete gados, un bērns apdedzinājās, mēģinot pacelt degošu lūzni. Lidmašīna veiksmīgi nolaidās Lježā Beļģijā.

ASV Federālā aviācijas administrācija aicinājusi lidsabiedrības visā pasaulē pagaidām neizmantot lidojumiem 128 lidmašīnas "Boeing 777" ar "Pratt & Whitney" dzinējiem "PW4000-112". Tos galvenokārt izmanto "United Airlines", Japānas un Dienvidkorejas aviokompānijas. Lielākoties boingi ir aprīkoti ar "General Electric" ražotajiem dzinējiem GE90.