foto: Valsts kanceleja.
Vakcinācijas pases: argumenti par un pret
Pasaulē
2021. gada 16. februāris, 05:54

Vakcinācijas pases: argumenti par un pret

Jauns.lv

Izmisīgi cenšoties atgriezties pirmspandēmijas ierastajā dzīvē, vairākas valstis apsver vakcinācijas pasu ieviešanu, lai atjaunotu starptautiskos pārvadājumus un uzlabotu ekonomisko stāvokli. Šādu vēlmi izteikušas tās valstis, kurās vakcinācija pret Covid-19 šobrīd rit pilnā sparā, tostarp arī Lielbritānija, raksta "The Guardian".

Lielbritānijas valdībā šādu vakcinācijas pasu ieviešana izpelnījusies divējādu vērtējumu. Vieni to sauc par diskriminēšanu, bet citi - labu veidu, kā atsākt "normālu dzīvi".

Ministri un vairākas augstas amatpersonas saņem vakcīnu pret Covid-19

Latvijas ministri un vairākas augstas valsts amatpersonas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmušas "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon

Kādi ir šo "imunitātes pasu" plusi un mīnusi?

Argumenti PAR

Stimuls. Imunitātes vai vakcinācijas pase varētu mudināt cilvēkus potēties pret Covid-19. Tomēr, kā norāda eksperti, galvenais veids, kā cilvēkus stimulēt vakcinēties, tomēr ir informatīvu kampaņu izvēršana, kuru laikā sabiedrībai tiek sniegta precīza un skaidra informācija par vakcīnu nepieciešamību.

Iespējas. Vakcinācijas pases varētu atļaut atsākt darbu tiem, kuriem Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika liegts. "Un tas ir svarīgi," saka Nufīldas Bioētikas padomes vadītājs Deivids Arčards. "Galu galā tas, ar ko mēs esam saskārušies pēdējā gada laikā, ievērojami ierobežojis iedzīvotāju brīvību, un šis varētu būt viens veids, kā indivīdi tagad varētu atgūt tās pamatbrīvības, kas viņiem ir ļoti vērtīgas."

Brazīlijas attālo cilšu iedzīvotāji potējas pret Covid-19

Brazīlijai turpinot vakcinēt sabiedrību pret Covid-19, savas potes ir jāsaņem arī attālos ciematos dzīvojošiem Brazīlijas pamatiedzīvotājiem. Kā stāsta vairāku cilšu ...

gallery icon

Ceļošana. Vakcinācijas pases var būt vērtīgas arī starptautisko ceļojumu ziņā - vakcinācija nozīmē, ka jūs, visticamāk, necietīsit no smagas Covid-19 slimības, kuras dēļ varētu būt nepieciešama hospitalizācija ārzemēs. Valstis, kur slimnīcas jau tā ir pārpildītas ar Covid-19 pacientiem, nevēlas, lai šo slogu papildinātu arī iebraucēji no ārvalstīm.

Argumenti PRET

Zinātne. Lai gan izstrādātās Covid-19 vakcīnas ir tik efektīvas, ka spēj krietni samazināt simptomātisku Covid-19 pacientu hospitalizācijas un nāves risku, šajā brīdī nav konkrētu pierādījumu, ka tās varētu kavēt arī vīrusa pārnesi, saka zinātnieki. Pastāv risks, ka vakcinētie cilvēki var nepamatoti pieņemt, ka viņi vīrusu neizplata.

Lielbritānijā vakcinē pirmo cilvēku - 90 gadus veco Mārgaretu

Lielbritānijā, kur uzsākta iedzīvotāju masveida imunizācija pret Covid-19, pielietojot "Pfizer"/"BioNTech" izstrādāto preparātu, vakcinēts pirmais cilvēks - 90 gadus vecā Mārgareta ...

gallery icon

Varianti. Lielākajā daļā pasaules valstu vakcinēšanas process joprojām ir pašā sākumposmā un, ņemot vērā bažas par dažādu Covid-19 jauno variantu, jo īpaši Dienvidāfrikas varianta, ietekmi uz vakcīnām un to spēju saglabāt aizsardzību, šādu vakcinācijas pasu sistēmas ieviešana būtu pāragra. 

Diskriminācija. Šādas pases tiktu izmantotas, lai cilvēkiem, kuri ir vakcinēti, dotu iespēju darīt lietas, ko citi nevar. Ņemot vērā to, ka vakcinācijas programmas ir balstītas uz prioritāru sistēmu, daži cilvēki tiek vakcinēti pirms citiem. Vakcinācijas pasi un tādējādi arī papildu iespējas zaudētu arī cilvēki, kuri ir prioritārajā grupā, bet no vakcīnas atteikušies. Pastāv bažas, ka šādi cilvēki bez vakcinācijas pasēm tiktu stigmatizēti.

Levits un bijušie Latvijas prezidenti vakcinējas pret Covid-19

Latvijas prezidents Egils Levits un eksprezidenti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmuši "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon

Krāpšanās. Šādas pases varētu mudināt tos cilvēkus, kuri vēl nav vakcinēti vai ir izvēlējušies nevakcinēties, meklēt dokumentu melnajā tirgū. Ja šādas pases tiks izstrādātas, ir jāmeklē veidi, kā padarīt tās neviltojamas.

Privātums. Parasti informācija par iedzīvotāju veselības stāvokli, tostarp veiktajām vakcinācijām, tiek glabāta valsts datu bāzēs. Savukārt šādu vakcinācijas pasu ieviešana nozīmētu to, ka tās būtu jānodod arī ārējiem uzņēmumiem, piemēram, ceļojumu aģentūrām vai lidsabiedrībām. Datu aizsardzības politika dažādās valstīs atšķiras, un nav skaidrs, vai vakcinācijas pasu datu noplūde neizraisītu kādas problēmas.

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram