foto: AFP/Scanpix
"SpaceX" pirmo kosmosa lidojumu plāno bez profesionāliem astronautiem
Novembra vidū "SpaceX" pilotējamais kosmosa kuģis "Crew Dragon" ar četriem astronautiem savienojās ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS).
Pasaulē
2021. gada 2. februāris, 09:05

"SpaceX" pirmo kosmosa lidojumu plāno bez profesionāliem astronautiem

Jauns.lv / LETA

ASV privātais uzņēmums "SpaceX" plāno šogad īstenot pirmo kosmosa lidojumu, kurā neviens no dalībniekiem nebūs profesionāls astronauts.

Vairāku dienu lidojumā Zemes orbītā dosies amerikāņu miljardieris, maksājumu apstrādes kompānijas "Shift4Payments" dibinātājs Džareds Aizekmens un vēl trīs cilvēki, no kurām viens tiks izraudzīts izlozē. Lidojumu finansiāli atbalstīs un tā komandieris būs Aizekmens, kuram ir liela pilota pieredze, arī vadot militārās lidmašīnas.

ASV uzņēmēja Īlona Maska dibinātais uzņēmums "SpaceX" paziņoja, ka Aizekmens ziedojis pārējās trīs vietas šajā kosmosa lidojumā cilvēkiem, kuru vārdi tiks atklāti nākamo nedēļu laikā.

Lidojumu plānots veikt ne agrāk kā ceturtajā ceturksnī.

Viena vieta kosmosa kuģī "Dragon" tiks atvēlēta darbiniekam no Memfisas Sv.Jūdas zinātniski pētnieciskās bērnu slimnīcas. Vēl viens dalībnieks tiks izvēlēts izlozē, kuras nolūks ir savākt 200 miljonus dolāru ziedojumos šai slimnīcai.

Trešais pasažieris būs kāds no uzņēmējiem, kuri izmanto Aizekmena kompānijas "Shift4 Payments" pakalpojumus. Viņš tiks izvēlēts biznesa realitātes šovā.

"SpaceX" atklāja, ka lidojums ilgs vairākas dienas, kuru laikā kosmosa kuģis aplidos Zemi katras 90 minūtes.

Pēc misijas kosmosa kuģis atgriezīsies atmosfērā un nolaidīsies uz ūdens Floridas piekrastē.

Novembra vidū "SpaceX" pilotējamais kosmosa kuģis "Crew Dragon" ar četriem astronautiem savienojās ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Tikai nedēļu pirms tam "Dragon" kļuva par pirmo kosmosa kuģi, kuru ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sertificējusi kopš kosmosa kuģa "Space Shuttle", kas tika sertificēts gandrīz pirms 40 gadiem.

"SpaceX" demonstrācijas lidojums uz SKS pērnā gada maijā bija pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti bija devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz".

NASA līdz 2024.gadam būs iztērējusi vairāk nekā astoņus miljardus ASV dolāru Komerciālās apkalpes programmai, cerot, ka privātais sektors spēs parūpēties par NASA vajadzībām Zemes orbītā, lai NASA varētu koncentrēties uz misijām uz Mēnesi un Marsu.

NASA uzdevumā "SpaceX" šogad plāno veikt vēl divus lidojumus ar astronautiem, kā arī četrus kravu pārvadājumus nākamo 15 mēnešu laikā.