foto: EPA/Scanpix
Londonā pārvietos divus politiķu pieminekļus, kas saistīti ar verdzību
BLM aktīvisti protestē Londonas ielās.
Pasaulē
2021. gada 22. janvāris, 14:52

Londonā pārvietos divus politiķu pieminekļus, kas saistīti ar verdzību

Jauns.lv / LETA

Londonas vēsturiskā finanšu rajona pašvaldība izlēmusi aizvākt pieminekļus diviem koloniālā laikmeta politiķiem, kas bijuši saistīti ar vergu tirdzniecību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Londonas Sitijas korporācija ceturtdien nobalsojusi aizvākt šo politiķu statujas, jo tie savu bagātību esot ieguvuši ar vergu tirdzniecības palīdzību.

Pārvietots tiks piemineklis bijušajam Londonas mēram Viljamam Bekfordam, kurš savu bagātību ieguvis no plantācijām Jamaikā, kur tika izmantots vergu darbaspēks, un piemineklis parlamenta deputātam Džonam Kāsam, kurš spēlējis svarīgu lomu Karaliskajā Āfrikas kompānijā, kas cita starpā nodrošināja transatlantisko vergu tirdzniecību.

Londonas Sitijas korporācija septembrī izsludināja sabiedrisko apspriešanu par pieminekļu pārvietošanu, reaģējot uz protestiem, kas pēc melnādainā likumpārkāpēja Džordža Floida nāves policijas aizturēšanas operācijas laikā pagājušā gada pavasarī sākotnēji pārņēma ASV, bet pēc tam pārsviedās arī uz Eiropu un Lielbritāniju.

Šo bieži vardarbīgo protestu laikā Bristolē tika nogāzts piemineklis tirgotājam, filantropam un parlamenta deputātam Edvardam Kolstonam, kas arī savulaik bijis saistīts ar vergu tirdzniecību.

Protestu dalībnieki apgānīja arī bijušā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila pieminekli.

Tajā pašā laikā šonedēļ Lielbritānijā stājās spēkā jaunas vēsturisko pieminekļu aizsardzības normas, kas pieminekļu aizvākšanu pieļauj tikai "vislielākā izņēmuma apstākļos".

Saskaņā ar jauno likumu gadījumos, ja vietējā pašvaldība pieņēmusi lēmumu aizvākt kādu pieminekli, bet pret to iebilst vēsturiskā mantojuma pārvalde "Vēsturiskā Anglija", galīgo lēmumu jāpieņem pašvaldību ministram Robertam Dženrikam.

Dženriks iepriekš izteicies, ka nevajadzētu mēģināt pārrakstīt Lielbritānijas vēsturi.

Pagājušās nedēļas laikrakstā "Sunday Telegraph" publicētajā komentārā viņš norādījis, ka pieminekļus, kas stāvējuši paaudzēm ilgi, nedrīkst novākt, reaģējot uz "pēkšņu iegribu vai bļaujoša pūļa prasībām".

Savukārt Londonas Sitijas korporācijas politiskās komitejas priekšsēdētāja Katerīna Makginnesa izteikusies, ka lēmums par pieminekļu aizvākšanu no Londonas Ģildes nama esot pieņemts pēc "mēnešiem ilga vērtīga darba", ko veikusi īpaši izveidotā Rasisma apkarošanas darba grupa.

Savukārt darba grupas līdzpriekšsēdētāja Karolīna Edija izteikusies, ka komiteja esot pieņēmusi "pareizu atbildi uz jutīgu jautājumu".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās