foto: AFP/Scanpix
Krievija pozitīvi vērtē Baidena piedāvājumu uz 5 gadiem pagarināt kodolieroču līgumu
"Tika izvirzīti zināmi nosacījumi termiņa pagarināšanai, un daži no tiem mums bija absolūti nepieņemami, tāpēc vispirms paskatīsimies, ko ASV piedāvā," paziņoja Putina preses sekretārs Peskovs.
Pasaulē
2021. gada 22. janvāris, 14:09

Krievija pozitīvi vērtē Baidena piedāvājumu uz 5 gadiem pagarināt kodolieroču līgumu

Jauns.lv / LETA

Kremlis piektdien pozitīvi novērtējis ASV prezidenta Džo Baidena izteikto piedāvājumu uz pieciem gadiem pagarināt pēdējā ASV un Krievijas kodolieroču kontroles līguma termiņu, kas beigsies pēc mazāk nekā divām nedēļām.

Krievija vēlas pakta termiņu pagarināt un šobrīd gaida uz ASV piedāvājuma detaļām, sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Baltais nams ceturtdien pavēstīja, ka Baidens ierosinājis Krievijai Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumu (START) pagarināt uz pieciem gadiem.

"Mēs varam vienīgi paust gandarījumu par politisko gribu pagarināt dokumenta termiņu," žurnālistiem sacīja Peskovs, "bet viss būs atkarīgs no priekšlikuma detaļām."

Krievija iepriekš ierosinājusi START termiņu pagarināt bez jebkādiem nosacījumiem un izmaiņām, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija sarunas sāka tikai pērn un saistīja termiņa pagarināšanu ar virkni jaunu prasību.

Sarunas iestiga, un vairāku mēnešu diskusiju rezultātā domstarpības samazināt neizdevās.

"Tika izvirzīti zināmi nosacījumi termiņa pagarināšanai, un daži no tiem mums bija absolūti nepieņemami, tāpēc vispirms paskatīsimies, ko ASV piedāvā," sacīja Peskovs.

Baidens jau vēlēšanu kampaņas gaitā apliecināja, ka vēlas saglabāt vienošanos, kas tika panākt laikā, kad viņš ieņēma viceprezidenta amatu.

Līguma pagarināšanu par pieciem gadiem trešdien bija piedāvājusi Krievija pēc Baidena stāšanās prezidenta amatā.

Ar START ASV un Krievijai noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis kulmināciju. Tas paredz, ka katrai no pusēm var piederēt ne vairāk kā 1550 kodolgalviņas.

"ASV ir nodomājušas tiekties pēc Jaunā START pagarināšanas par pieciem gadiem, ko pieļauj šis līgums," ceturtdien reportieriem sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

"Šim pagarinājumam ir vēl lielāka jēga, kad attiecības ar Krieviju ir naidīgas, kā šajā laikā," teica Psaki.

Viņa sacīja, ka jaunā ASV nacionālās izlūkošanas direktore Avrila Heinsa arī sāks izmeklēšanu par Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija saindēšanu, par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās un par to, vai Maskava ir saistīta ar hakeru uzbrukumu IT uzņēmuma "SolarWinds" programmatūrai.

Iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps bija neveiksmīgi mēģinājis paplašināt START, lai iekļautu tajā Ķīnu, kuras kodolprogramma aug, bet vēl ir daudz mazāka nekā Krievijai un ASV.

"Mēs ticam, ka jaunā ASV administrācija ieņems daudz konstruktīvāku attieksmi dialogā ar mums," trešdien savā piedāvājumā paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, kritizējot Trampa pieeju kā agresīvu un neproduktīvu.

Maskava ierosināja piecu gadu pagarinājumu bez papildu nosacījumiem, lai Krievija un ASV var kopīgi meklēt atbildes jautājumiem, kas attiecas uz starptautisko drošību un stratēģisko stabilitāti.

ASV iepriekš izteikušās, ka būtu gatavas pagarināt līgumu tikai tad, ja Krievija piekritīs ieroču skaita iesaldēšanai.