Pasaulē
2021. gada 16. janvāris, 16:35

"Islāma valsts" kaujinieki sagrābuši armijas bāzi Nigērijā

Jauns.lv / LETA

Islāmistu kaujinieki, kas, domājams, saistīti ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts", Borno štatā Nigērijas ziemeļaustrumos naktī uz sestdienu sagrābuši armijas bāzi, atsaucoties uz avotiem, ziņo aģentūra AFP.

Ar automātiskajiem ieročiem bruņoti grupējuma "Islāma valsts Rietumāfrikas province" (ISWAP) kaujinieki pēc sīvas kaujas sagrābuši militāro bāzi Martē, apstiprinājuši divi avoti.

"Šobrīd prioritāte ir bāzes atgūšanai no teroristiem, un notiek [attiecīga] operācija," izteicies viens no avotiem.

Otrs avots atzinis, ka armija kaujā "cietusi zaudējumus", taču kritušo skaits un nodarīto postījumu lielums pagaidām nav zināms.

ISWAP, kas 2016.gadā atšķēlās no islāma ekstrēmistu grupējuma "Boko Haram", izveidojis savas nometnes uz Čadas ezera salām, kur saduras Nigērijas, Nigēras, Kamerūnas un Čadas robežas.

Teroristi jau pagājušajā nedēļā uzbruka Martes bāzei, taču tika atsisti.

Uzbrukums Martei tiek uzskatīts par atriebības aktu pēc nesenā armijas uzbrukuma otrai lielākajai teroristu nometnei, kas atradās Talalā.

Pirms sešiem gadiem islāma ekstrēmistu padzīto iedzīvotāju atgriešanās Martē, kas atrodas 130 kilometrus no štata galvaspilsētas Maiduguri un savulaik tika uzskatīta par reģiona "maizes klēti", sākās tikai novembrī.

Islāmistu izvērstajā vardarbībā, kas no Nigērijas pārsviedusies arī uz Nigēru, Čadu un Kamerūnu, kopš 2009.gada gājuši bojā vismaz 36 000 cilvēku.