foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijas lielfirmām noteiks sieviešu kvotu
Kaut arī Vācijas kanclere jau kopš 2005. gada ir Angela Merkele, lielais bizness šajā valstī pamatā ir vīriešu pasaule.
Pasaulē
2021. gada 17. janvāris, 06:28

Vācijas lielfirmām noteiks sieviešu kvotu

Jauns.lv

Vācijā lielajiem uzņēmumiem, kuru akcijas kotē biržā, būs jānodrošina, ka to valdēs ir pārstāvētas sievietes.

Valdība vienojusies par šādu dzimumu kvotas likumprojektu, paredzot, ja valdē ir vismaz četri locekļi, vismaz vienam jābūt sievietei. Uzņēmumos, kuros vairākumu akciju kontrolē valdība, noteikumi būs vēl stingrāki – valdēs ar vismaz diviem locekļiem būs jābūt vismaz vienai sievietei.

Tieslietu ministre Kristīne Lambrehta paudusi, ka šis likumprojekts sūta “ļoti spēcīgu signālu”, un aicina uzņēmumus “izmantot iespēju, ko sniedz augsti kvalificētas sievietes”. “Mēs varam parādīt, ka Vācija ir ceļā uz kļūšanu par modernu sabiedrību, kas būs piemērota nākotnei,” teic ģimeņu lietu ministre Franciska Gifeja. Par šo ieceri vēl jālemj parlamentam.

Vācija, kas ir Eiropas lielākā ekonomika, atpaliek no citām valstīm, kad runa ir par sieviešu pārstāvniecību augstos amatos. Valsts 30 lielākajos uzņēmumos, kuri iekļauti Frankfurtes biržas DAX indeksā, valdēs tikai 12,8% ir sievietes un 11 kompāniju valdēs visi ir vīrieši, liecina fonda "AllBright" apkopotie dati.

ASV uzņēmumos sievietes ieņem 28,6% vadošo amatu, Lielbritānijā 24,5% un Francijā 22,2 procentus. Vācijā sieviešu pārstāvniecība augstos amatos samazinājusies pandēmijas laikā, un šī ir vienīgā lielā ekonomika, kurā novērojama šāda tendence.

Sievietes Vācijā nopelna vidēji par 20% mazāk nekā vīrieši, kamēr Eiropas Savienībā vidēji par 14% mazāk (Latvijā par 15,9 procentiem). Nevienu no Vācijas uzņēmumiem, kas iekļauti Frankfurtes biržas DAX indeksā, pašreiz nevada sieviete. Gaidāms, ka maijā par farmācijas kompānijas "Merck" vadītāju kļūs Belena Garijo.

Eiropas Komisijas 2019. gada pētījums par sieviešu un vīriešu vienlīdzību Eiropas Savienībā rāda, ka Latvija ar 29% ierindojas devītajā vietā pēc sieviešu īpatsvara lielāko publiski kotēto uzņēmumu valdēs. Visaugstākais sieviešu īpatsvars reģistrēts Francijā (44%), Itālijā (36,4%) un Zviedrijā (36,1%).

"Lursoft" aprēķini rāda, ka trešdaļā no visiem Latvijas uzņēmumiem (33,99%) vismaz viena no amatpersonām ir sieviete. Tomēr 500 lielāko uzņēmumu vadībā Latvijā sieviešu ir mazāk, pēc 2018. gada datiem, tikai 20,5 procenti.