foto: REUTERS/SCANPIX
"Sērkociņu aizdedzināja Tramps un viņa kvēlākie atbalstītāji" - bijušie ASV prezidenti nosoda vardarbību Kapitolijā
Džordžs Bušs, Baraks Obama un Bils Klintons.
Pasaulē
2021. gada 7. janvāris, 11:26

"Sērkociņu aizdedzināja Tramps un viņa kvēlākie atbalstītāji" - bijušie ASV prezidenti nosoda vardarbību Kapitolijā

Jauns.lv / LETA

Bijušie ASV prezidenti nosodījuši prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju uzbrukumu Kapitolijam, kura dēļ Kongresam nācās uz laiku pārtraukt sēdi, kurā paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Pēc amatpersonu ziņotā, sadursmēs Kapitolijā zaudējuši dzīvību četri cilvēki.

Džordžs Bušs, kurš ir vienīgais vēl dzīvais no bijušajiem prezidentiem republikāņiem, kritizēja  atsevišķus partijas biedrus par kūdīšanu uz sacelšanos.

foto: REUTERS/SCANPIX
Džordžs Bušs, Baraks Obama un Bils Klintons.

"Mani satriec dažu politisko līderu pārgalvīgā uzvedība kopš vēlēšanām un šodien parādītais cieņas trūkums pret mūsu institūcijām, mūsu tradīcijām un mūsu tiesībsargājošajām iestādēm," paziņoja Bušs, kurš bija prezidents no 2001. līdz 2009.gadam.

Nosodījumu pauda arī bijušie prezidenti no Demokrātu partijas.

Baraks Obama vainoja republikāņus un Trampu, "kurš turpinājis nepamatoti melot par likumīgu vēlēšanu iznākumu".

Postaža, ko Kapitolijā pēc ielaušanās aiz sevis atstājuši Trampa atbalstītāji

Simtiem demonstrantu ielauzās ēkā dažas stundas pēc Vašingtonā trešdien notikuša Trampa atbalstītāju mītiņa. Tramps uzrunā mītiņa dalībniekiem atkārtoja savus apgalvojumus ...

gallery icon
28

Obama, kurš bija prezidents no 2009. līdz 2017. gadam, sacīja, ka Kapitolijā notikušais ir liels negods un kauns.

"Bet mēs muļķotu sevi, ja pret to izturētos kā pret pilnīgu pārsteigumu," viņš piebilda, norādot, ka tās ir sekas Trampa un viņa sekotāju nostājai, proti, vēlēšanu rezultātu noraidīšanai.

foto: REUTERS/SCANPIX
Gan Bils Klintons, gan Baraks Obama nosodīja Trampa atbalstītāju uzbrukumu Kapitolijam.

Arī Bils Klintons nosodīja Kapitolijā notikušās nekārtības.

"Šodien mēs saskārāmies ar bezprecedenta uzbrukumu mūsu Kapitolijam, mūsu Konstitūcijai un mūsu valstij," norādīja Klintons, kurš bija prezidents no 1993. līdz 2001.gadam.

Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

gallery icon
36

"Sērkociņu aizdedzināja Donalds Tramps un viņa kvēlākie atbalstītāji, tostarp daudzi Kongresā, lai anulētu rezultātus vēlēšanām, kurās viņš zaudēja," norādīts Klintona paziņojumā.

96 gadus vecais Džimijs Kārters, kurš ir vecākais no dzīvajiem ASV eksprezidentiem, sacīja, ka viņu satraucis Kapitolijā notikušais, ko viņš nodēvēja par nacionālo traģēdiju.

"Mēs pievienojamies saviem līdzpilsoņiem lūgšanā par mierīgu atrisinājumu, lai mūsu valsts var sadziedēt sevi un pabeigt varas nodošanas procesu," paziņoja Kārters,  kurš bija prezidents no 1977. līdz 1981.gadam.

Protestētāji trešdien iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.