Pasaulē
2021. gada 6. janvāris, 21:38

Haoss ASV Kapitolijā beidzies ar četru cilvēku nāvi; policijai izdevies atgūt kontroli

Jauns.lv

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ tika slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Četri cilvēki nekārtību laikā miruši.

Lai gan Vašingtonā plkst. 18.00 sākusies komandantstunda, ārpus Kapitolija joprojām bija redzami protestētāji. Policijai izdevies izkliedēt pūli iekštelpās. Kā stāsta uz vietas esošie reportieri, "iestājies miers". Policija kontrolē situāciju.

Nekārtības ilgušas vairākas stundas.

Policija apstiprinājusi, ka sadursmju laikā mirusi viena sieviete, kura tikusi sašauta. Viņa mirusi slimnīcā. Par notikušo uzsākta izmeklēšana.

Vēl kāds vīrietis guvis smagas traumas, krītot no sastatnēm ārpus Kapitolija. Viņš kritis no vairāk nekā 9 metru augstuma un kritiskā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Ievainoti arī vairāki policisti.

Vēlāk paziņots, ka miruši vēl trīs cilvēki.

Iepriekš laikā, kad notika abu palātu kongresmeņu sesija, atskanēja paziņojums, ka "ārēju draudu" dēļ neviens nevar ne ieiet, ne pamest Kapitolija kompleksu.

Nekārtību dēļ tika aktivizēta Nacionālā gvarde un "federālie aizsardzības dienesti". CNN ziņoja, ka kongresmeņi evakuēti no ēkas un nogādāti netālu esošajā armijas bāzē.

Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

gallery icon
36

Pēc tam, kad cilvēki sākuši lauzties Kapitolija ēkā, apturēta Kongresa sesija.

Vairākas stundas pēc haosa sākšanās Tramps ievietoja "Twitter" video, kurā lūdza protestētājus doties mājās un ievērot likumu. "Es saprotu, kā jūs jūtaties, bet dodieties mājās," sacīja Tramps, protams, atkārtoti apgalvojot, ka vēlēšanās esot nozagtas.

"Facebook" lēmis Trampa video dzēst, pamatojoties uz faktu, ka Tramps atkārtoti izplatījis nepatiesas ziņas, apgalvojot, ka vēlēšanās notikusi krāpšanās. "Facebook" integritātes viceprezidents Gajs Rosens skaidro, ka video vairāk mudinot uz vardarbību, nevis mazina tās risku.

CNN ziņoja, ka vēlāk atrasti vismaz divi sprādzienbīstami priekšmeti, kas neitralizēti. Viens spridzeklis atrasts pie ēkas, kurā atrodas Republikāņu Nacionālās komitejas biroji, bet otrs - ASV Kapitolija kompleksā, CNN pavēstīja federālās tiesībaizsardzības amatpersona.

Aculiecinieki ziņoja, ka protestētāji ārpus Kapitolija uzbrukuši arī mediju pārstāvjiem, laužot viņu ekipējumu un apmētājot ar dažādām lietām.

Iznīcinātās ierīces viņi plānojuši sadedzināt.

Sadursmes starp protestētājiem un policiju notikušas vietā, kur pēc divām nedēļām paredzēta Baidena inaugurācijas ceremonija. Protestētāji sagāzuši metāla barjeras pie Kapitolija kāpnēm, kur viņus sagaidīja policisti.

Protestētāji rāpušies pa Kapitolija sienām, bet policija raidījusi viņu virzienā asaru gāzi.

Pateicoties attapīgam Kapitolija darbiniekam, izdevies izglābt elektoru balsis. ASV senators Džefs Merklijs pieļauj, ka iebrucēji tās būtu sadedzinājuši.

Sociālajos tīklos izplatījušās arī runas, ka, iespējams, šis bijis "iekšējs darbs", jo šķietami izskatās, ka policisti protestētājus paši ielaiduši Kapitolijā.

Trampa atbalstītāji arī izsituši ēkas logus, lai tiktu iekšā.

Sadursmes sākušās īsi pēc tam, kad Tramps aicināja viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Reaģējot uz Trampa sacīto, Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

CNN norādīja, ka Penss no ēkas pēc pūļa ielaušanās evakuēts.

Vienā no Kapitolija telpām izpūsta asaru gāze, pēc kā sēžu zālē palikušajiem kongresmeņiem izdalītas gāzmaskas.

Telekanāls CNN arī publicēja attēlu, kurā redzams, kā apsargi zāles iekšienē izvilkuši šaujamieročus un tēmē uz zāles durvīm.

foto: AP/Scanpix

ASV Kongresa Pārstāvju palātas loceklis Adams Kinzingers "Twitter" šī darbības nodēvējis par "apvērsuma mēģinājumu".

Tikmēr Tramps aicināja atbalstīt Kapitolija policiju un saglabāt mieru.

Vēlāk Tramps ierakstīja vēl vienu tvītu, lūdzot visus ASV Kapitolijā saglabāt mieru un nenodarboties ar vardarbību. "Respektējiet likumu un vīriešus un sievietes zilajās formās," viņš raksta.

Daudzi "Twitter" lietotāji norādīja, ka Trampam beidzot vajadzētu atzīt sakāvi, lai kliedētu pašreiz notiekošo haosu. Arī jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens savā uzrunā aicināja Trampu iejaukties notiekošajā.

Savukārt Trampa meita Ivanka Trampa tviterī likumpārkāpējus bija nodēvējusi par "Amerikas patriotiem", bet pēc dažām minūtēm savu tvītu izdzēsusi.

Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabala mērs Mjūriela Bouzere no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 izsludinājusi komandantstundu.

Vienlaikus pastiprināta arī Baltā nama apsardze, pie kuras patrulē sargi ar automātiem rokās.

Kongresa abām palātām trešdien formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī.