foto: AFP/Scanpix
FOTO: arheologi atraduši gandrīz 2000 gadu senu "street food" stendu
Termopoliums
Pasaulē
2020. gada 28. decembris, 12:49

FOTO: arheologi atraduši gandrīz 2000 gadu senu "street food" stendu

Jauns.lv

Veicot arheoloģisko izpēti, Pompeju pilsētā, kas 79.gadā tika iznīcināta vulkāna izvirduma laikā, atrasts šķietams ekvivalents mūsdienu "street food" jeb ielu ēdienam, raksta CNN.

Arheologi stendu un tā košās freskas, kas joprojām labi saglabājušās, atklājuši pagājušajā sestdienā.

"Street food" jeb ielu ēdiena novietne Pompejos

Veicot arheoloģisko izpēti, Pompeju pilsētā, kas 79.gadā tika iznīcināta vulkāna izvirduma laikā, atrasts šķietams ekvivalents mūsdienu "street food" jeb ielas ...

gallery icon
9

Atrasto ēdienu stendu latīņu valodā dēvē par termopoliumu (tulkojumā - karsto dzērienu lete). Izrakumu vietā atrastas arī vairākas māla burkas ar ēdiena paliekām. Tās tikušas novietotas zem letē esošajiem caurumiem, no kuriem servēts ēdiens.

Burkās atrastas cūkgaļas, zivju, gliemežu un liellopa gaļas paliekas, atklājot, pēc arheologu sacītā, "liecību par ļoti daudzveidīgiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, kas tikuši izmantoti ēdienu gatavošanā".

foto: AFP/Scanpix
Termopoliums

Ēdienu letes priekšpusi rotā spilgtas krāsas freskas, no kurām dažās attēloti dzīvnieki, kas bija daļa no pārdotās pārtikas sastāvdaļām, piemēram, vista un pīles.

"Šis ir ļoti neparasts atradums. Pirmo reizi mēs esam izrakuši veselu termopoliju," stāsta Pompeju arheoloģiskā parka direktors Massimo Ossana.

Arheologi atraduši arī dekorētu bronzas dzeršanas trauku, keramikas burkas, ko izmantoja sautējumu un zupu vārīšanai, vīna kolbas un amforu.

Šī arheoloģisko izrakumu vieta vēl nav atvērta publiskai apskatei.

Zināms, ka Pompeji, kas atrodas 23 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Neapoles, tika iznīcināti 79.gada augustā pēc postoša vulkāna izvirduma. Tiek uzskatīts, ka līdz ar pilsētu pelnos aprakti arī aptuveni 13 000 cilvēku.

Pompeju sabrukušais romiešu mūra fragments

gallery icon
3

Pilsētas drupas atklātas tikai 16.gadsimtā, bet organizēti izrakumi sākti apmēram 1750.gadā. Kopš tā laika atratas apmēram divas trešdaļas no 66 hektāriem.

Pompeji ir iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un tā ir viena no populārākajām apskates vietām Itālijā.