foto: Ekrānuzņēmums no CNN.
"Jūsu komanda saindēja Navaļniju?" CNN žurnāliste Maskavas mikrorajonā apciemo vienu no opozicionāra izsekotājiem
Oļegs Tajakins pie sava dzīvokļa durvīm.
Pasaulē
2020. gada 15. decembris, 15:19

"Jūsu komanda saindēja Navaļniju?" CNN žurnāliste Maskavas mikrorajonā apciemo vienu no opozicionāra izsekotājiem

Jauns.lv

CNN žurnāliste Klarisa Varda devās uz Oļega Tajakina dzīvokli kādā Maskavas mikrorajonā, kur uzdeva visai tiešu jautājumu: "Jūsu komanda indēja Navaļniju?"

Apjomīgās izmeklēšanas dati, kas savākti, sadarbojoties pētnieciskajai grupai "Bellingcat" un medijiem "Insider", CNN, "Der Spiegel" un "El Pais" tika prezentēti pirmdien, nosaucot astoņu vīriešu vārdus, kuri trīs gadu laikā izspiegoja Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju. Pētnieki ir pārliecināti, ka šīs grupas dalībnieki ir saistīti ar Navaļnija saindēšanu ar nervu aģentu "Novičok" Tomskā, pēc kā viņš nonāca Omskas slimnīcā, bet pēcāk tika transportēts uz "Charite" klīniku Berlīnē.

Tajakina apciemojums redzams sižeta beigās

Tajakins savulaik dienēja FSB militārajā vienībā, bet tad kļuva par ārstu ķirurgu. Pētnieki uzskata, ka viņš bijis galvenais slepkavības koordinators, jo līdzi Navaļnijam uz Sibīriju aizbraukušie cilvēki nemitīgi ar Tajakinu sazvanījās, bet kad atklājās, ka opozicionārs izdzīvoja uzbrukumā un atrodas slimnīcā, Navaļnijam sekojusī trijotne atcēla savu lidojumu uz Maskavu, bet tā vietā devās uz Gornoaltajsku, kur netālu atrodas Ķīmisko un enerģētisko tehnoloģiju institūts Bijskā. Tiek uzskatīts, ka tur viņi centās abrīvoties no apģērba ar "Novičok" pēdām uz tā. Uz turieni pēkšņi no Maskavas izlidoja arī Tajakins.

CNN sižetā iemūžināts, kā Varda piezvana pie Tajakina dzīvokļa durvīm, viņš atver, bet, saprotot, ka atnākuši žurnālisti, ver tās ciet. Kad Varda pajautā: "Jūsu komanda noindēja Navaļniju?" - Tajakins durvis aizver pavisam.

Peskovs atceļ preses konferenci

foto: REUTERS/SCANPIX
Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atcēlis ikdienas telefonkonferences ar žurnālistiem. Ierastā saziņa ar presi nenotiks 15. un 16. decembrī, vēstī portāls "Meduza".

Kremlī šo soli skaidro ar to, ka notiek gatavošanās ikgadējam lielajam preses brīfingam, kurā žurnālisti izjautā Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Šis pasākums notiks 17. decembrī plkst.12 pēc Maskavas laika.

Navaļnijs: "Lieta ir atklāta. Es zinu visus, kas centās mani nogalināt" 

"Lieta ir atklāta. Es zinu visus, kas centās mani nogalināt" - ar šādu rakstu pirmdien nācis klajā Krievijas varas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kurš izdzīvoja indēšanas mēģinājumā, jo laikus tika nogādāts "Charite" klīnikā Berlīnē.

foto: Navalny/Instagram
Navaļnijs ar sievu "Charite" klīnikā Berlīnē.

"Es zinu, kur viņi dzīvo. Es zinu, kur viņi strādā. Es zinu viņu īstos vārdus. Es zinu viņu segvārdus. Man ir viņu fotogrāfijas," raksta Navaļnijs, lūdzot izlasīt savu rakstu vai noskatīties video līdz galam, jo viņš pasaulei vēlas pavēstīt par Krievijas Federālās drošības dienesta (FSB, latviski - FDD) "slepeno slepkavu grupu, kurā ietilpst ārsti un ķīmiķi, kas centās mani nogalināt vairākas reizes, bet reiz teju nogalināja manu sievu. Televizorā jums to tiešām nepastāstīs. Īpaši ņemot vērā to, ka šai grupai pavēles dod Krievijas prezidents Vladimirs Putins," raksta Navaļnijs.

Viņa lapā publicētajā apjomīgajā rakstā izklāstīti pētnieciskās grupas "Bellingcat" un "Insider" veiktās izmeklēšanas laikā atklātais un secinātais, proti, Navaļniju noslepkavot centās kopumā astoņu FSB operatīvo darbinieku grupa, kas darbojās FSB Kriminālistikas institūta aizsegā. Atklāto faktu pārbaudi veica arī mediji CNN, "Der Spiegel" un "El Pais", kuru redakcijas secināja - "Bellingcat" un "Insider" izmeklēšanā atklātie fakti atbilst patiesībai.

Pie Omskas slimnīcas ieradušies Alekseja Navaļnija paši tuvākie cilvēki

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija organismā atrasta inde, kas apdraud ne tikai viņu pašu, bet arī apkārtējos, piektdien paziņojis viņa ...

gallery icon

Analizējot lidojumu datubāzes un izrakstus no mobilo sakaru operatoru fiksētā, izmeklēšanas autori secināja, ka, sākot no 2017. gada, grupas dalībnieki pa pēdām Navaļnijam lidoja uz desmitiem Krievijas pilsētu. Parasti šādā braucienā devās divi līdz trīs operatīvās grupas darbinieki, kuru sastāvs nemitīgi mainījās. Viņi pirka biļetes gan ar savu īsto vārdu, gan ar segvārdiem, un centās nenonākt vienā reisā ar Navaļniju. Bieži vien viņi ar paralēlu reisu uz Navaļnija galamērķi devās no kādas citas Maskavas lidostas.

Vislielākā aktivitāte tika fiksēta 2017. gadā, kad opozicionārs izvirzīja savu kandidatūru prezidenta vēlēšanām, bet tad atkal atsākās šogad, kad Navaļnijs uz dzīvības un nāves robežas nonāca slimnīcā Omskā pēc tam, kad bija sabrucis lidojuma laikā.

Izmeklēšanas darba autori arī nosaukuši visu operācijā iesaistīto darbinieku vārdus un pseidonīmus: Staņislavs Makšakovs, Oļegs Tajakins (Tarasovs), Aleksejs Aleksandrovs (Frolovs), Ivans Osipovs (Spiridonovs), Konstantīns Kudrjavcevs (Sokolovs), Aleksejs Krivoščekovs, Mihails Švecs (Stepanovs) un Vladimirs Paņajevs.

Vadošo lomu, pēc pētnieku domām, bija uzņēmies Makšakovs, ar kuru bieži sazvanījās pārējie grupas dalībnieki. Iepriekš šis cilvēks bija strādājis Valsts Organiskās sintēzes tehnoloģiju institūtā, kurā līdz 2017. gadam nodarbojās ar jaunu ķīmisko ieroču formu izstrādi, līdz Krievijā oficiāli tika pārtraukta šāda veida programma.

Braucienā uz Novosibirsku un Tomsku, pēc kā Navaļnijs arī tika saindēts, devās Aleksandrovs, Osipovs un Paņajevs. Braucienu laikā viņi izmantoja fiktīvus tālruņus, tāpēc izmeklētāji nevarēja noteikt precīzu pārvietošanās maršrutu, bet divas reizes šī brauciena laikā Aleksandrovs ieslēdza savu personīgo tālruni. Vienu reizi tas reģistrējās tīklā blakus viesnīcai Novosibirskā, kur numuriņu bija rezervējusi Navaļnija līdzgaitniece Marija Pevčiha, bet otro reizi - netālu no viesnīcas, kur atradās pats Navaļnijs.

Pēc tam, kad kļuva zināms, ka Navaļnijs aizvien ir dzīvs, Aleksandros, Osipovs un Paņajevs nodeva savas biļetes, kas bija paredzētas lidojumam atpakaļ uz Maskavu, un tā vietā devās uz Gornoaltajsku, uz kurieni no Maskavas ar lidmašīnu izlidoja arī Tajakins.

"The Insider" un "Bellingcat" pieļauj, ka no turienes viņi devās uz Ķīmisko un enerģētisko tehnoloģiju problēmu institūtu, kas atrodas netālu esošajā Bijskā, lai atbrīvotos no apģērba, uz kura bija paralizējoša nervu aģenta "Novičok" pēdas.

Braucienu laikā, tostarp pēdējā operācijā, grupas dalībnieki regulāri sazinājās pa tālruni ar FSB Kriminālistikas institūta direktoru ģenerālpulkvedi Kirilu Vasiļjevu un FSB zinātniski tehniskā dienesta ģenerālmajoru Vladimiru Bogdanovu. Un turklāt Žirovs un Makšakovs zvanīja Oļegam Demidovam, kurš ir speciālists ķīmisko ieroču jomā, un iepriekš strādāja Šihanu pilsētā, kur savulaik tika veikta "Novičok" izstrāde.

Izpētes autori arī apgalvo, ka Tomskā notikušais bija otrais mēģinājums tikt vaļā no Navaļnija. Pirmo reizi tas notika divus mēnešus iepriekš Kaļiņingradā, kad cieta politiķa sieva Olga.

Pats Navaļnijs šos secinājumus sauc par "valsts īstenoto terorismu".

"Tie nav fsbešņiki, kuri strādā pēc kāda manas darbības laikā aizvainota oligarha vai ierēdņa pasūtījuma. Vesels FSB departaments augsti stāvošu priekšnieku vadībā divu gadu garumā īsteno operāciju, kuras laikā vairākas reizes mēģināts nogalināt mani un manas ģimenes locekļus, slepenā valsts laboratorijā saņemot ķīmisku ieroci. Protams, šāda mēroga un garuma operāciju nevar būt organizējis neviens cits, kā FSB galva [Aleksandrs] Bortņikovs, kurš nekad nesadūšotos to darīt bez Putina pavēles," secina Navaļnijs.