Pasaulē
2020. gada 15. decembris, 03:40

"Ceru, jums ir daudz prieka," atšifrēts otrs bēdīgi slavenā slepkavas Zodiaka kodētais vēstījums

Jauns.lv

Neatkarīgai izmeklētāju komandai, šķiet, izdevies atšifrēt vienu no bēdīgi slavenā sērijveida slepkavas Zodiaka kodētajām ziņām, kas izsūtīta pirms vairāk nekā 50 gadiem.

Slepkava Zodiaks darbojies Ziemeļkalifornijā 1960. gadu beigās un 1970. gadu sākumā. Tiek apstiprināts, ka slepkava šajā laikā nāvējoši nodūris vai nošāvis piecus cilvēkus, lai gan tiek uzskatīts, ka upuru varētu būt vairāk.

Par Zodiaku viņš nodēvēts pēc tam, kad policijai un vietējiem laikrakstiem izsūtītas vēstules ar noslēpumainu vēstījumu. Viena no vēstulēm, ko saņēma "The San Francisco Chronical" 1969. gada novembrī, līdz šim brīdim netika atšifrēta.

Austrāliešu programmatūras inženieris Sems Bleiks, amerikāņu kriptogrāfs Deivids Orančaks un beļģu programmatūras inženieris Džarls Vans uzskata, ka ir spējuši atkodēt vēstulē redzamos simbolus, burtus un ciparus, vēsta "Sky News".

Pēc viņu domām šifrētajā vēstulē rakstīts: "Ceru, ka jums ir daudz prieka, mēģinot mani notvert. Tas cilvēks televīzijas pārraidē nebiju es... es nebaidos no gāzes kameras, jo tā mani nosūtīs uz paradīzi." 

Bet tālāk teikts: "Tagad man ir pietiekami daudz vergu, kas strādā manā labā. Visiem pārējiem nav nekā. Kad viņi sasniedz paradīzi un viņi baidās no nāves. Es nebaidos, jo zinu, ka mana jaunā dzīve būs viegla paradīzes nāvē." 

Izmeklētāji cerējuši, ka spēs atklāt slepkavas vārdu, taču ziņojumā tas neesot pieminēts. Sanfrancisko FIB paziņojumā teikts, ka apstiprina neatkarīgo izmeklētāju darbu.

Šī ir otrā reize, kad tiek atšifrēts kāds no Zodiaka vēstījumiem. Pirmo atšifrēja skolotājs Donalds Hardens un viņa sieva, tomēr teksts nav bijis garš: "Man patīk nogalināt, jo tas ir tik jautri." 

Slepkava tā arī nekad nav notverts, un šī lieta joprojām ir atvērta.