foto: 15min/Scanpix
"Jauns, sportisks cilvēks" - mediķi stāsta par 27 gadus veco puisi, kurš Kauņā nomira no Covid-19
Pasaulē
2020. gada 10. decembris, 15:48

"Jauns, sportisks cilvēks" - mediķi stāsta par 27 gadus veco puisi, kurš Kauņā nomira no Covid-19

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas smagi nomocīto Lietuvu šorīt satrieca vēl vienu skumja vēsts - no vīrusa miris 27 gadus vecs pacients, kas ir līdz šim jaunākais Covid-19 upuris Lietuvā. Šodien mediķi sasaukuši preses konferenci, kurā atklājuši vairāk detaļu par notikušo.

Kauņas klīnikas Intensīvās terapijas nodaļas vadītājs profesors Vids PIlvinis neslēpj: nav viegli runāt, jo viņš ir spiests atzīt faktu, ka 27 gadus vecs puisis, kurš bijis slims ar Covid-19 pneimonītu un cietis no elpošanas funcijas nepietiekamības, pēc ilgstošas ārstēšanās slimnīcā diemžēl ir miris.

foto: 15min/Scanpix
Ārsts Vids Pilvinis.

Pēc profesora teiktā, pacients saslimis 1. novembrī. Tas bijis 27 gadus vecs sportisks cilvēks, kuram nebija nekādu citu slimību. 

Jauns sportisks cilvēks ar hobijiem - tāds pats kā mēs visi

Slimības simptomi bijuši kā tipiskai gripai. "Pacients bija gados jauns, bez citām slimībām, sportisks, ar saviem hobijiem. Tāds pats cilvēks kā mēs visi. Kad sākās temperatūra un vispārējs vājums, nekavējoties vērsās pie ārstiem," stāsta dakteris Pilvinis. 

Sākumā divas nedēļas puisis ārstējies mājās, pēc tam Marijampoles slimnīcā. Taču elpošanas funkciju nepietiekamība progresējusi, un pacients ar reanimācijas auto pārvests uz Kauņu. Jau transportēšanas laikā viņam piemērota mākslīgā plaušu ventilācija.

Kad viņš nogādāts Kauņas klīnikā, ārsti redzējuši, ka tradicionālās ārstēšanas metodes, mākslīgā plaušu ventilācija un medikamenti nav efektīvi, tāpēc nekavējoties pieņemts lēmums izmantot citu metodi. Pēc profesora teiktā, viņi lietojuši ārpusķermeņa membrāno oksigenāciju. Kādu laiku 27 gadus vecā vīrieša dzīvības funkcijas viņi centušies saglabāt, lietojot plaušu ventilāciju un citos veidos. Taču stāvoklis kļuvis arvien sliktāks, elpošanas nepietiekamība palielinājusies, un pēc tam sākušās arī citas ar infekcijām saistītas komplikācijas. "Diemžēl visi centieni izglābt pacienta dzīvību izrādījās nesekmīgi," sacīja Dr. Vids Pilvinis. 

Covid-19 ir ļoti viltīgs 

Profesors uzsver: šī slimība ir ļoti viltīga un sākumā simptomi var būt tādi paši kā gripai. Tā bijis arī šim 27 gadus vecajam puisim. "Neatkarīgi no pacienta vecuma šī slimība var būt bīstama un nāvējoša. Pat vidēja vecuma un jauniem pacientiem," atgādina ārsts.

Jauns.lv jau rakstīja, ka klīnikā Kauņā miris 27 gadus vecs puisis, kurš vairāk nekā mēnesi ārstējies slimnīcā. Viņš līdz šim ir jaunākais Covid-19 upuris Lietuvā. Nekādu blakusslimību puisim nebija, un ar koronavīrusu viņš inficējies ģimenē.