foto: Vida Press
Apvienotie Arābu Emirāti sper milzīgu soli liberālajā virzienā - atļauj alkoholu un kopdzīvi bez laulības
Baseina ballīte kūrortā Abū Dabī – Emirāti arī līdz šim bijuši liberālākā Persijas līča valsts.
Pasaulē
2020. gada 21. novembris, 06:52

Apvienotie Arābu Emirāti sper milzīgu soli liberālajā virzienā - atļauj alkoholu un kopdzīvi bez laulības

Kas Jauns Avīze

Apvienotie Arābu Emirāti spēruši negaidīti liberālu soli – grādīgo dzērienu lietošana bez licences un kopdzīve bez laulības šajā valstī vairs nav noziegums.

Prezidents Halifa bin Zajeds al Nahajans parakstījis grozījumus likumā par personisko statusu, federālajā kriminālkodeksā un kriminālprocesa likumā. Tā ir lielākā pārmaiņa Emirātu likumdošanā pēdējo trīs gadu laikā.

Emirātu šarms

gallery icon
45

Reformas mērķis ir piesaistīt vairāk tūristu un arī vienkāršot dzīvi vietējiem iedzīvotājiem. Tagad dekriminalizēta alkohola lietošana, glabāšana un pārdošana bez licences, bet saglabāts vecuma cenzs – 21 gads.

Ekskluzīvu automašīna kapsēta Apvienoto Arābu Emirātos

gallery icon
25

Ierobežojumi pakāpeniski mīkstināti kopš 2018. gada, kad Abū Dabī pat atcēla sausās dienas – alkohola aizliegumu reliģisko svētku priekšvakarā un laikā. Šā gada septembrī Abū Dabī atcēla alkohola licenci – prasību saņemt īpašu karti, kas ļāva iegādāties alkoholu veikalos un restorānos. Dubaijā licences sistēma pastāvēja līdz pēdējiem grozījumiem, tāda bija jāiegādājas arī tūristiem.

Atļauts arī dzīvot kopā pāriem, kas nav ne laulātie, ne radinieki. Noziegums pat vairs nav attiecības no 14 gadu vecuma, ja tās bijušas brīvprātīgas. Vienlaikus pastiprināts sods par seksuālu uzbrukumu nepilngadīgajiem un cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem – varmākas riskē ar nāvessodu.

Kamieļu skriešanās sacīkstes Apvienotajos Arābu Emirātos

gallery icon
27

No kriminālkodeksa izņemts pants par pašnāvības mēģinājumu, un vairs nedraud atbildība, ja mēģināts sniegt neatliekamo palīdzību citam cilvēkam, kurš tomēr nomiris.

Ļoti būtisks lēmums ir ieviest bargu sodu par goda slepkavību, kad vīrietis nogalina savu radinieci, pat meitu vai māsu. Ļoti bieži motīvs ir ārlaulības sakari vai pat tikai aizdomas, un slepkava varēja tikt cauri ar maigu spriedumu. Tagad Emirātos par šādām slepkavībām tiesās kā par visām citām.

Īsta Austrumu pasaka - Apvienotie Arābu Emirāti

gallery icon
14

Valsts ziņu aģentūra WAM vēsta, ka izmaiņas veiktas, jo Emirāti stingri aizstāv sieviešu tiesības. Ieviesti arī stingrāki sodi vīriešiem par varmācību pret sievietēm, tostarp par uzmākšanos uz ielas.

Agrāk Emirātos varēja nokļūt cietumā par ārlaulības seksu, arī ārzemnieki un pat izvarošanas upuri. 2016. gadā britu tūristei piesprieda cietumsodu. Viņa vērsās policijā par grupveida izvarošanu, bet varas iestādes cietušo apvainoja melos un sodīja par “amorālu uzvedību”. 2013. gadā norvēģu tūristei piesprieda trīsreiz ilgāku nebrīvi nekā viņas izvarotājam.