foto: ZUMAPRESS.com
ASV vadošais infektologs par to, kāpēc Covid-19 nav tas pats, kas sezonālā gripa
Pandēmijas laikmeta māksla. Zīmējums ar Entoniju Fauči Ņujorkas ielās.
Pasaulē
2020. gada 20. novembris, 06:48

ASV vadošais infektologs par to, kāpēc Covid-19 nav tas pats, kas sezonālā gripa

Jauns.lv

ASV galvenais eksperts infekcijas slimību jautājumos Entonijs Fauči ar piemēriem ilustrējis, kāpēc Covid-19 nav tas pats, kas sezonālā gripa. Šāds viedoklis, ka jaunais koronavīruss daudz neatšķiras no mums jau zināmās infekcijas ikgadējās slimības, nereti izskan gan ASV, gan tepat Latvijā.

Fauči intervijā medijam “USA Today” norāda, ka ASV pandēmijas laikā ir vairāk nekā 250 000 Covid-19 izraisīto nāves gadījumu, 11 miljoni inficēto un vairāk nekā 70 000 cilvēku nonākuši slimnīcās. “Gripa nestāv pat tuvu,” viņš norāda, piebilstot, ka šie cilvēki, kuri koronavīrusu neuzskata nopietnāku par gripu, vai nu nevēlas paskatīties uz skaitļiem vai arī skatās uz skaitļiem, taču uzskata tos par izdomātiem. “Nē, tie nav izdomāti...” saka infektologs, norādot: “Cilvēkiem, kuri to noliedz vai saka, ka tas ir sīkums, es vēlos pateikt – jūs tiešām domājat, ka katra Eiropas valsts, kas dara to pašu [ievieš ierobežojumus], arī melo? Nē, viņi nemelo. Tas ir acīmredzami.”

“Apskatiet kaut vai Bilingsu Montānā, kur intensīvajā terapijā ir 24 gultas, bet vakar tur bija 44 pacienti. Nekad, nekad nekas tāds nav redzēts ar sezonālo gripu,” viņš ilustrē.

foto: REUTERS/SCANPIX
Entonijs Fauči.

Vaicāts, vai ir iespējams kaut ko darīt, lai cilvēki vairāk paļautos uz valsts vadību, ja reiz ir redzams, ka daudzi cilvēki ir “imūni” pret skaitļiem un faktiem, Fauči uzsvēra, ka vēstījumam, ko nodod sabiedrībai, ir jābūt konsekventam. Viņaprāt, ja plaisa sabiedrībā ir tik liela, ka cilvēki neuzskata to par patiesību laikā, kad pacienti pārpludina slimnīcas un mirst tādā apmērā, kādu šāda tipa slimībai 102 gadu garumā amerikāņi piedzīvojuši, tad būtu uz laiku būtu jāatliek šīs domstarpības un jāatrisina pašreizējās problēmas, jo tas, kas notiek tagad, ir prātam neaptverami. 

Fauči arī paskaidroja, kāpēc šobrīd ASV ir tik liels Covid-19 gadījumu skaita pieaugums. Kā zināms, straujāku infekcijas izplatību piedzīvojam arī mēs un cilvēki citviet Eiropā. “Daudzi inficēšanās gadījumi šobrīd nāk no nevainīgām ģimenes un draugu pasēdēšanām mājās,” viņš stāsta un paskaidro, ka tīri intuitīvi cilvēkiem šķiet, ka būt ar ģimeni un draugiem, kuri neizskatās fiziski slimi, ir normāli, tāpēc šādos pasākumos savācas pat 10 un 12 cilvēki. Ārā šobrīd ir auksts, tāpēc šādas pasēdēšanas notiek iekštelpās. “Te arī mēs redzam uzliesmojumus. Iestājoties vēsākam laikam, mums tiešām būtu jāpadomā divreiz, pirms piedalīties šāda veida vakariņu ballītēs,” skaidro infektologs.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

ASV 26. novembrī svinēs Pateicības dienu, kas šajā kultūrā ir ļoti nozīmīgi ģimeņu sanākšanas svētki, tomēr Fauči mudina cilvēkus padomāt riska pret ieguvumiem kategorijās, jo infekcijas gadījumu skaita pieaugums šobrīd vērojams teju katrā plašās valsts stūrī.

Vaicāts, kā pats svinēs svētkus, speciālists pauž: “Man ir trīs pieaugušas meitas, kuras katra dzīvo savā valsts daļā. Mana vecuma dēļ viņas, neraugoties uz to, ka ļoti grib satikt mani un manu sievu un es gribu satikt viņas, nebrauks mājās uz Pateicības dienas svinībām."

Fauči arī norāda, ka labi Pateicības diena nosvinēta pērn, un labi tā tiks nosvinēta nākamgad, bet šogad - nāksies izlaist.

Pandēmija no putna lidojuma

gallery icon
17