foto: LETA
Baidenu ar uzvaru apsveic augstas amatpersonas un valstu līderi, tostarp Levits
Latvijas prezidents Egils Levits.
Pasaulē
2020. gada 7. novembris, 21:44

Baidenu ar uzvaru apsveic augstas amatpersonas un valstu līderi, tostarp Levits

Jauns.lv

Pēc tam, kad vadošie Savienoto Valstu televīzijas kanāli par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju sestdien atzinuši demokrātu kandidātu Džo Baidenu, viņu jau sākuši apsveikt pasaules līderi un amatpersonas, tostarp Latvijas prezidents Egils Levits.

Viņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis, ka Latvija arī turpmāk ir par spēcīgu transatlantisko savienību, kas balstīta uz demokrātijas un likuma varā pamatotu starptautisko kārtību. 

Levits ar uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās sveic gan Džo Baidenu, gan topošo viceprezidenti Kamalu Harisu.  

Cita starpā Baidenu apsveikušas arī Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas - Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli, Eiropadomes priekšsēdis Šarls Mišels un augstākais ES pārstāvis ārpolitikā Žozeps Borreljs.

Fon der Leiena savā paziņojumā apsveikusi Baidenu un paudusi gatavību ar viņu tikties, cik drīz vien iespējams, uzsverot, ka EK ir gatava intensificēt sadarbību ar jauno ASV administrāciju.

Savukārt Mišels norādījis, ka "Covid-19, multilaterālisms, klimata pārmaiņas un starptautiskā tirdzniecība ir dažas no tām problēmām, kuras Eiropa vēlas risināt kopīgi" ar ASV.

Viņam piebalsojis Sasoli, mudinot "atjaunot transatlantiskās attiecības", lai varētu "risināt daudzās mūsu laiku problēmas".

Pirmais no valstu līderiem, kas pasteidzās apsveikt Baidenu, kas ir īru izcelsmes amerikānis, bija Īrijas premjerministrs Maikls Mārtins, kurš pauda cerību uzņemt viņu "mājās, kad to atļaus apstākļi".

Baidenu apsveikusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Merkele uzsvērusi, ka Vācijas transatlantiskās saites ir "neaizstājamas".

Arī Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss paudis pārliecību, ka Baidena uzvara nesīs "jaunu sākumu" transatlantiskajās attiecībās.

Makrons norādījis, ka "mums kopā daudz darāmā, lai pārvarētu šodienas problēmas. Strādāsim kopā!"

Džonsons uzsvēris, ka ASV ir Londonas tuvākais sabiedrotais un ka briti sagaida visciešāko sadarbību ar Vašingtonu kopīgajos prioritārajos jautājumos, sākot ar klimata pārmaiņām un beidzos ar drošību tirdzniecībā.

Arī Kanādas premjers Džastins Trudo jau paspējis apsveikt kaimiņvalsts jaunievēlēto līderi.

Arī Trudo paudis gatavību sadarboties ar jaunievēlēto prezidentu, tā administrāciju un jauno ASV Kongresa sasaukumu, lai kopīgi risinātu "pasaules lielākās problēmas".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, apsveicot jaunievēlēto ASV prezidentu, paudis cerību uz tālāku Savienoto Valstu un Eiropas attiecību nostiprināšanu.

"ASV vadošā loma neprognozējamajā pasaulē ir svarīga kā vienmēr, un es ceru ļoti cieši sadarboties ar ievēlēto prezidentu Baidenu", uzsvēris Stoltenbergs.

Apsveikumiem sākuši pievienoties arī ASV politiķi. Zīmīgi, ka tādiem demokrātu līderiem kā Pārstāvju palātas spīkere  Nensija Pelosi vai bijušais prezidents Baraks Obama pievienojušies arī tādi ietekmīgi republikāņi kā Džebs Bušs un senators Mits Romnijs.