foto: 15min.lt / Scanpix
Lietuvā stājas spēkā trīs nedēļu karantīna
Lietuva mēģinās iegrožot pēdējā laikā strauji pieaugošo jaunā koronavīrusa izplatību un nepieļaut krīzi veselības aprūpes sistēmā.
Pasaulē
2020. gada 7. novembris, 07:50

Lietuvā stājas spēkā trīs nedēļu karantīna

Jauns.lv / LETA

Lietuvā no šodienas stājas spēkā trīs nedēļu karantīna, kas noteikta, lai iegrožotu pēdējā laikā strauji pieaugošo jaunā koronavīrusa izplatību un nepieļautu krīzi veselības aprūpes sistēmā.

Ja to izdosies panākt, karantīnas režīms būs spēkā līdz 29.novembra pusnaktij, bet, kā iepriekš brīdinājis premjerministrs Sauļus Skvernelis, pretējā gadījumā valdībai var nākties noteikt vēl stingrākus ierobežojumus.

Saskaņā ar trešdien pieņemto valdības lēmumu karantīnas laikā sabiedriskās vietās vienkop drīkstēs pulcēties ne vairāk par pieciem cilvēkiem, izņemot vienas ģimenes locekļus, būs stingri jāievēro distancēšanās un obligāti jāvalkā maskas. Tās drīkstēs nevalkāt ārpus apdzīvotu vietu teritorijas, ja 20 metru rādiusā nav citu cilvēku, izņemot ģimenes locekļus.

Kā Covid-19 pacientus Lietuvā nogādā Viļņas pilsētas klīniskajā slimnīcā

gallery icon
10

Ēdināšanas iestādēm būs atļauts vienīgi izsniegt ēdienu līdzņemšanai, veikaliem un tirgiem būs jānodrošina, lai vienam pircējam atvēlēta vismaz desmit kvadrātmetru platība; arī pakalpojumu sniedzējiem būs jāpilda šī prasība vai arī vienlaikus jāapkalpo tikai viens klients.

Aizliegta veselības un atpūtas pakalpojumu centru darbība, kultūras, izklaides un sporta iestāžu apmeklēšana, kā arī komerciālie un nekomerciālie kultūras, izklaides un sporta pasākumi, izņemot augsta meistarības līmeņa sporta sacīkstes bez skatītāju klātbūtnes. Trenēties drīkstēs augsti kvalificēti sportisti, būs atļauti arī individuāli treniņi.

Bērēs nedrīkstēs piedalīties vairāk par desmit cilvēkiem, bet ģimenes locekļu klātbūtne netiks ierobežota.

Pilsētas, piepilsētas un starppilsētu sabiedriskajā transportā būs atļauts aizņemt tikai sēdvietas, nodrošinot starp cilvēkiem vismaz metra atstatumu.

Vienlaikus ieteicams ierobežot pārvietošanos bez īpašas vajadzības un atstāt mājas vienīgi, lai dotos uz darbu, iepirktos, saņemtu veselības un cita veida pakalpojumus; ieteikts arī nerīkot personiskas viesības un ierobežot kontaktus starp mājsaimniecībām.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Ievērojot drošības prasības, nodarbības klātienē varēs turpināt bērnudārzi un sākumskolas klases, savukārt pamatskolas un vidusskolas klasēs mācībām būs jānotiek pēc attālinātas vai jauktas sistēmas. Augstskolas strādās attālināti. Interešu izglītības nodarbībām jānorisinās attālināti vai arī tās jāpārtrauc, izņemot nodarbības, kurās nodrošināta plūsmu regulēšana un distancēšanās vai kuras tiek rīkotas brīvā dabā.

Veselības aprūpes iestādēm būs jānodrošina pacientu plūsmu regulēšana; lēmums par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu jāpieņem speciālistiem, izvērtējot pacientu veselības stāvokli.

Stacionārajās medicīnas iestādēs būs aizliegts apmeklēt pacientus, izņemot īpaši smagus slimniekus, bērnus līdz 14 gadu vecumam un dzemdētājas, bet šādos gadījumos būs nepieciešama iestādes vadītāja vai citas pilnvarotas personas atļauja.

Kā ziņots, piektdien Lietuvā tika reģistrēts jauns vienā diennaktī atklāto Covid-19 gadījumu skaita rekords - inficēšanās tika apstiprināta vēl 1656 cilvēkiem. Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 6.novembrī Lietuvā bija 416,4.

Valsts mēroga karantīna Lietuvā jau bija spēkā no 16.marta līdz 16.jūnijam.