foto: EPA/Scanpix
Vīnes šāvējs, 20 gadus vecs jaunietis, pamanījās apmuļķot sistēmu
Pasaulē
2020. gada 4. novembris, 10:09

Vīnes šāvējs, 20 gadus vecs jaunietis, pamanījās apmuļķot sistēmu

Jauns.lv

Teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" atbalstītājs, kurš pirmdien Vīnē nogalināja četrus cilvēkus un vēl 23 ievainoja, iepriekš savu radikālo uzskatu bija tiesībsargājošo iestāžu "radara", taču viņš apmuļķoja savus mentorus no deradikalizācijas programmas, izliekoties, ka ir atteicies no šīm idejām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policisti Vīnē meklē teroristus

Vīnes centrā pirmdienas vakarā notikusi apšaude un ievainoti vairāki cilvēki, tviterī paziņojis Vīnes policijas departaments.

gallery icon
22

To atklāja Austrijas iekšlietu ministrs Karls Nehammers.

20 gadus vecais Austrijas un Ziemeļmaķedonijas dubultpilsonis Kujtims Fežulai astoņas minūtes pēc uzbrukuma sākuma tika nošauts.

Viņa upuri bija padzīvojis kungs, padzīvojusi kundze, gados jauns garāmgājējs un kāda viesmīle, atklāja Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs, slavējot uzbrukumā ievainotā policista drosmi. Likumsargs smagā, bet stabilā stāvoklī atrodas slimnīcā. Smagā stāvoklī ir vēl septiņi uzbrukuma upuri.

Pēc terorakta Austrijas policija aizturējusi 14 cilvēkus, kurus tur aizdomās par saistību ar uzbrukumu. Kratīšana īstenota 18 īpašumos Vīnē.

Lai arī uzbrukuma laikā sociālajos tīklos bija spekulācijas par to, ka teroristu ir vairāk par vienu, šīs ziņas nav apstiprinājušās, pavēstīja Nehammers.

Aizturēšanas veiktas arī Šveicē, kur desmit kilometrus no Cīrihes apcienāti divi 18 un 34 gadus veci vīrieši, kurus tur aizdomās par saistību ar notikušo.

Šveices tieslietu ministre Karina Kellere-Zutere atklāja, ka abi vīrieši bijuši draugi ar Fežulai. Visi trīs ir tikušies dzīvē, bet ministre neprecizēja, kad tieši tas notika.

Fežulai piedzima Austrijā, un pusaudžu gados viņā radās liela interese par "Islāma valsti". Galu galā viņš centās pievienoties teroristiem un devās uz Sīriju, taču 2018. gada septembrī viņš no Turcijas tika repatriēts uz Austriju, pēc kā viņam tika piespriests 22 mēnešu cietumsods. Vēlāk gan tas tika samazināts, atsaucoties uz likumu, kas aizsargā 18 līdz 20 gadus vecus jauniešus. Ieslodzījuma vietā viņam tika noteikta probācija un dalība deradikalizācijas programmā, kas darbojas Austrijas Tieslietu ministrijas pakļautībā.

Tomēr teroristam izdevās apmuļķot savus mentorus tā, ka viņi vairs neredzēja pazīmes par jaunieša radikālajiem uzskatiem.

"Mēs redzam vainu mūsu sistēmā," sacīja valsts premjers, norādot, ka radikāls cilvēks tika atbrīvots pirms laika. Premjers atklāja, ka terorists radīja iespaidu, ka viņš grib reintegrēties Austrijas sabiedrībā, kamēr patiesībā perināja savus ļaunos plānus.

Premjers arī uzskata, ka deradikalizācijas sistēma būtu jāizvērtē.

Šajā programmā darbojas 13 mentori, kuri strādā ar cilvēkiem, par kuru radikālajiem uzskatiem ir vai nu aizdomas, vai kuri bijuši notiesāti par saistību ar teroristiskām grupām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viens no programmas plusiem ir tāds, ka tās ietvaros var turpināt paturēt acīs tos, kurus uzskata par risku sabiedrībai ilgāk par viņiem piespriesto cietumsodu.