foto: REUTERS/SCANPIX
Īsi un kodolīgi: kas ir Džo Baidens?
ASV prezidenta amata kandidāts Džo Baidens
Pasaulē
2020. gada 3. novembris, 12:37

Īsi un kodolīgi: kas ir Džo Baidens?

Jauns.lv

Džo Baidens ir ASV politiķis un bijis viceprezidents Baraka Obamas valdībā. Viņš ir demokrāts un senatora amatā ticis pārvēlēts sešas reizes. Uz prezidenta amatu kandidē trešo reizi.

foto: REUTERS/SCANPIX
ASV prezidenta amata kandidāts Džo Baidens

Īsumā:

  • Džo Baidens ir 77 gadus vecs
  • Demokrāts
  • Par viceprezidentu izvēlējies Kamalu Harisu
  • Uz prezidenta amatu kandidē 3. reizi
  • Sešas reizes pārvēlēts senatora amatā
  • Sola katram amerikānim bezmaksas Covid-19 vakcīnu
  • Iestājas par minoritāšu tiesībām

Tramps pret Baidenu. 2020. gada vēlēšanu kampaņu pēdējie metri

gallery icon
51

Džo Baidens ir 77 gadus vecs un, ja tiks ievēlēts – būs vecākais inaugurētais prezidents ASV vēlēšanu vēsturē. Viņš par savu viceprezidentu izvēlējies Kamalu Harisu, kas – ja tiks iecelta, būs pirmā ASV afroamerikāņu un indiešu viceprezidente vēsturē. Baidens uzvaras gadījumā sola katram amerikānim bezmaksas Covid-19 vakcīnu. Viņa politiku uzskata par demokrātisku, un viņš vairākkārt to ir pierādījis darbā valdībā, strādājot pie civilajām reformām. Viņš neatbalsta sienas būvēšanu uz ASV-Meksikas robežas, norādot, ka tas neatbilst ASV idejai.

Ekonomiskās krīzes laikā strādāja pie nodokļu izmaiņām, kas iedzīvotājiem palīdzēja vieglāk no tās atgūties. Baidens publiski iestājies par seksuālo minoritāšu tiesībām Čečenijā, Krievijā un ASV armijā. Tāpat Baidens palīdzējis ierobežot kaujas ieroču lietošanu un vardarbību pret sievietēm.

Baidens uz prezidenta amatu kandidē jau trešo reizi. Iepriekš kandidējot 1988. gadā, viņš tika pieķerts plaģiātismā, “aizņemoties” publisku runu no britu politiķa. Pēc neveiksmīga kampaņas sākuma 2008. gadā viņš savu kandidatūru atcēla vēlreiz. Iepriekšējās ASV vēlēšanās viņš sevi kā kandidātu nepieteica un divus termiņus aizvadīja kā ASV viceprezidents, līdzās prezidentam Barakam Obamam.

Džo Baidens 2016. gadā viesojas Rīgā

Džo Baidens viesojas Rīgā

gallery icon
56

2016. gadā Baidens apmeklēja Latviju un solīja pieturēties pie NATO 5. panta, nodrošinot atbalstu Baltijas valstīm konfliktu eskalācijas gadījumā, atšķirībā no Donalda Trampa, kurš pat ir apšaubījis alianses nepieciešamību.