foto: Facebook / Simone Barreto Silva
Nicas teroraktā visilgāk izdzīvojušā upura pēdējie vārdi: "Pasakiet maniem bērniem, ka es viņus mīlu"
Pasaulē
2020. gada 31. oktobris, 06:35

Nicas teroraktā visilgāk izdzīvojušā upura pēdējie vārdi: "Pasakiet maniem bērniem, ka es viņus mīlu"

Jauns.lv

Ceturtdien notikušajā Nicas terorakta upuru vidū ir divu bērnu tēvs, kurš strādāja Dievmātes bazilikā, kā arī trīs bērnu māte no Brazīlijas, kas pēdējos gadus dzīvoja Francijā. Trešais nogalinātais upuris ir apmēram 60 gadus veca sieviete, kuras galva tika "faktiski nocirsta". Viņas vārds publiski vēl nav nosaukts, ziņo "The Guardian".

Dievmātes bazilikas darbinieks bija 55 gadus vecais Vinsents Lokes. Viņš tiek raksturots kā godīgs, dievbijīgs katolis, kurš baznīcā strādājis pēdējos 10 gadus. Viņš allaž sagatavojis sakramentus un altāri misei. 

Tāpat viņš bijis atbildīgs par apmeklētāju uzņemšanu. Visi draudzes locekļi viņu pazinuši un mīlējuši viņa laipnās dabas dēļ. 

"Esmu tik satriekta. Es joprojām varu viņu iztēloties, staigājam un iededzam sveces. Bet tagad viņa tur vairs nebūs," norādījusi baznīcas draudzes locekle Laura Male. 

Arī cita draudzes locekle piebildusi, ka viņš allaž bijis baznīcā - tās bijušas viņa mājas. 

Jāteic, ka Lokes ceturtdien pats atvēra baznīcas durvis savam slepkavam.

Otrs upuris ir Simona Bareto Silva no Brazīlijas, kura pēdējos 30 gadus dzīvojusi Francijā. Četrdesmit četrus gadus vecā sieviete ir trīs bērnu māte. Strādājusi par slimnieku kopēju. 

No visiem upuriem viņai izdevās izdzīvot visilgāk. Viņa paspēja aizlīst līdz restorānam, kas atrodas netālu no baznīcas. Diemžēl sieviete mira, sagaidot mediķu brigādi. Viņas pēdējie vārdi bijuši: "Pasakiet maniem bērniem, ka es viņus mīlu".

Slepkava Nicā ieradās notikuma dienā

Pilsētā izvietotās videonovērošanas kameras liecina, ka 21 gadu vecais tunisietis Brahims Auisaui Nicā ieradies ceturtdienas rītā - dienā, kad notika šausminošais terorakts, ziņo BBC. 

Viņš atbraucis ar vilcienu. Tad apmēram 30 minūtes uzturējies dzelzceļa stacijā, kur pārģērbies. 

Upuri Dievmātes bazilikā izraudzīti pilnīgi nejauši - tikai tāpēc, ka viņi tur atradušies. 

Policija slepkavu sašāva, taču viņš ir dzīvs un nogādāts slimnīcā. Tiek ziņots, ka pie viņa atrasts Korāns, divi mobilie telefoni, kā arī trīs naži. 

Policija aizturējusi arī kādu 47 gadus vecu vīrieti, ar kuru viņš bija iepriekš kontaktējies.

Brahims Auisaui Eiropā ieradies 20.septembrī. No Tunisijas viņš ieradies Itālijas Lampedūzas salā, kas nelegālajiem imigrantiem no Āfrikas jau gadiem ir galvenais ieceļošanas punkts Eiropā.

Ģimene nezināja, ko dēls plāno darīt

Pēc notikušā terorakta uzmeklēta Brahima Auisaui ģimene, kura norādījusi, ka neko par plānoto nav zinājusi. Māte izplūdusi asarās, nespējot noticēt, ka dēls noslepkavojis cilvēkus. Viņa nav noliegusi, ka zinājusi, ka viņš dodas uz Franciju. Bijusi pārsteigta, jo dēls nav pratis franču valodu. 

Tikmēr viņa brālis atklājis, ka Brahims ar viņu kontaktējies īsi pirms notikušā, atklājot, ka vēlas pavadīt nakti pie katedrāles. 

"Viņš arī atsūtīja man baznīcas fotoattēlu," pastāstījis brālis. 

Reakcija Francijā

Francijas premjerministrs Žans Kastekss paziņojis, ka šis uzbrukums ir tikpat gļēvs, cik barbarisks, un norādīja, ka nolēmis terora trauksmes sistēmā jeb tā dēvētajā plānā "Vigipirate" paaugstināt draudu līmeni līdz augstākajai pakāpei.

Iepriekš 16. oktobrī sabiedrību satrieca vēstures skolotāja Samuela Patī slepkavība, kuru paveica kāds 18 gadus vecs čečenu izcelsmes ekstrēmists. Uzbrucējs nogalināja skolotāju, jo viņš stundās rādīja pravieša Muhameda karikatūras.

Tiesa gan, pirms tam pedagogs brīdināja islāmticīgos skolēnus un ļāva iziet no klases. Policija uzbrucēju sašāva, pēc tam viņš vēlāk mira.