foto: AP/Scanpix
Filadelfijā pēc divām grautiņu naktīm nosaka komandantstundu
Pasaulē
2020. gada 29. oktobris, 07:24

Filadelfijā pēc divām grautiņu naktīm nosaka komandantstundu

Jauns.lv / LETA

Filadelfijas pilsētas amatpersonas trešdien noteica nakts komandantstundu pilsētā pēc divas naktis ilgušām nekārtībām, kas sākotnēji izraisījās kā protests pēc melnādaina vīrieša nošaušanas pirmdien konfrontācijā ar policiju.

Tūkstošiem cilvēku bija izgājuši Filadelfijas ielās, izlaupot veikalus un iesaistoties vardarbībā, kopš divi policisti pirmdien ielas vidū nošāva 27 gadus veco afroamerikāni Volteru Volesu, kurš bija bruņots ar nazi un tuvojās policistiem, ignorējot vairākkārtīgas prasības nomest nazi.

Volesa nāve un tai sekojošās demonstrācijas, kurās īpašo uzdevumu policija lietoja stekus un vairogus, lai atspiestu atpakaļ protestētājus, kuri meta ķieģeļus un citus priekšmetus, ir uzkurinājusi politiskas domstarpības starp republikāņiem un demokrātiem dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Filadelfija ir lielākā pilsēta Pensilvānijas štatā, kuram būs svarīga nozīme ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētāja noteikšanā.

"Tas ir šausmīgi. Tas, kam es esmu par liecinieku, ir šausmīgi; ir šausmīgi arī tas, ka mērs vai kurš nu tas būtu ļauj cilvēkiem dumpoties un laupīt, un viņus neaptur," reportieriem sacīja ASV prezidents Donalds Tramps.

ASV ir pieredzējušas plašus protestus un nekārtības, kopš policija maijā Minesotas štatā nogalināja afroamerikāni Džordžu Floidu. 

Daudzos no šiem protestiem policija tika apsūdzēta rasismā un brutalitātē, bet Tramps ir kritizējis notikušās nekārtības, pozicionējot sevi kā "likuma un kārtības" kandidātu vēlēšanu cīņā pret Džo Baidenu.

Baidens ir sacījis, ka ir "pilnīgi leģitīmi, pilnīgi saprātīgi" protestēt mierīgā veidā. "Es saku, ka nav nekāda attaisnojuma laupīšanai un vardarbībai," Baidens teica reportieriem pēc nobalsošanas Delavēras štatā. 

Filadelfijas amatpersonas paziņoja, ka komandantstunda pilsētā ilgs no plkst.21 trešdien līdz plkst.6 ceturtdien. Mērs Džims Kenijs, kurš ir no Demokrātu partijas, pieļāva iespēju noteikt komandantstundu arī uz citām naktīm.

Saskaņā ar policijas statistiku nekārtību gaitā Filadelfijā ir aizturēti vairāk nekā 170 cilvēku, galvenokārt par veikalu izlaupīšanu. 53 policisti ir guvuši ievainojumus, un 17 policijas automašīnām nodarīti bojājumi. 

Pensilvānijas gubernatora Toma Volfa birojs pavēstīja, ka uz Filadelfiju norīkoti vairāki simti Nacionālās Gvardes kareivju, lai "aizsargātu tiesības miermīlīgi pulcēties un protestēt, garantējot cilvēku drošību". Viņu ierašanās ir gaidāma piektdien.