foto: TT NEWS AGENCY
"Sava ceļa gājēja" Zviedrija arī nolemj mainīt vīrusa apkarošanas stratēģiju
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2020. gada 20. oktobris, 06:52

"Sava ceļa gājēja" Zviedrija arī nolemj mainīt vīrusa apkarošanas stratēģiju

Jauns.lv

Zviedrija, kas pavasarī, kad Eiropu savā varā pārņēma jaunā koronavīrusa pandēmija, nolēma neieviest stingrus ierobežojumus un ļaut saviem iedzīvotājiem izslimot infekciju, tomēr nolēmusi paredzēt tiesības ieviest lokāla mēroga ierobežojumus un nosacītus “lokdaunus” reģionos, kur vērojama augsta vīrusa izplatība. Tiesa gan, iedzīvotājus par pārkāpumiem aizvien nesodīs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“The Local” vēstī, ka no pirmdienas Zviedrijas reģionālajām veselības nozares amatpersonām ir lielākas iespējas rīkoties lokālu uzliesmojumu gadījumos, proti, reģionālās iestādes tagad, konsultējoties ar Sabiedrības veselības aģentūru, būs tiesīgas izdot rekomendācijas vietējā līmenī. Iepriekš rekomendācijas varēja tikt izdotas vien nacionālajā līmenī.

Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūras galvenā juriste Bitte Brostāda izdevumam skaidro, ka jaunievedums ir “kaut kas starp noteikumiem un ieteikumiem.” “Varētu teikt, ka tas ir “stingrs ieteikums”,” viņa saka.

Tiesa gan, par šo ieteikumu pārkāpšanu nekāds sods netiks paredzēts, tomēr arī to ievērošana netiek uzskatīta par gluži brīvprātīgu – ieteikumi būšot jāpilda kā vietējiem, tā iebraucējiem.

Valsts galvenais epidemiologs un Zviedrijas vīrusa apkarošanas stratēģijas arhitekts Anderss Tegnels šonedēļ tiekas ar valsts skartāko reģionu amatpersonām, lai kopīgi izstrādātu pasākumus, kas būs atbilstošākie konkrētajai situācijai, vēstī mediji. Brostāda paskaidro, ka principā tas Sabiedrības veselības aģentūra vietējām amatpersonām sniegs papildu atbalstu, cīnoties ar vīrusu reģionālā līmenī.

foto: VIA REUTERS
Anderss Tegnels

Brostāda norāda, ka šie pasākumi ir nepieciešami, jo pieaug vīrusa klasteru skaits, kas izgaismojis vajadzību pēc rīcības vietējā līmenī. “Šī vajadzība ir balstīta mūsu zināšanās par vīrusa dabu un tā epidemioloģiju, kā arī vīrusa spēju izplatīties klasteros,” viņa paskaidro, norādot, ka iespēja ieviest reģionāla rakstura regulējumus varētu palīdzēt apkarot vīrusa izplatību daudz mērķtiecīgāk un efektīvāk, nekā ieviešot nacionāla līmeņa pasākumus. Tāpat esot svarīgi, ka reģionālie pasākumi darbojas īsu laika periodu.

Amatpersonas iedzīvotājiem var stingri ieteikt:

  • Nelietot sabiedrisko transportu;
  • Nedoties ārpus valsts vai ārpus skartā reģiona;
  • Neapciemot cilvēkus, kuri ir riska grupā vai kuri dzīvo aprūpes namos;
  • Izvairīties no sabiedriskām vietām, kur pulcējas cilvēki, piemēram, veikaliem, iepirkšanās centriem, muzejiem, bibliotēkām, peldbaseiniem un sporta zālēm. Tas neattiecas tikai uz pārtikas veikaliem un aptiekām;
  • Izvairīties no sapulcēm, koncertiem, lekcijām, sporta treniņiem un sacensībām;
  • Izvairīties no bāriem, restorāniem, kafejnīcām
  • Izvairīties no fiziska kontakta ar cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības.

Upsalas reģiona infektologs Johans Nēds, komentējot šos ierobežojumus, norāda, ka principā tas ir “lokdauns”, taču vietējā līmenī. Šobrīd visvairāk skartie reģioni ir Stokholma, Upsala, Orebro, Jemtlande.

Runājot par Upsalu, Nēds norāda, ka kontaktu izsekošana nav uzrādījusi nekādu skaidru saistību ar kādu noteiktu vietu, kas nozīmē, ka šeit derētu noteikt cilvēkiem izvairīties lietot sabiedrisko transportu un neapmeklēt cilvēkus aprūpes namos. Tomēr viņš uzsver, ka situācija strauji mainās un jau rīt var nākties runāt par uzliesmojumiem koncertā vai restorānā, pēc kā varētu tikt mainītas iespējamās rekomendācijas. Piemēram, uz divām vai trim nedēļām nosakot nedoties uz restorāniem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tas gan nenozīmēs, ka iestāde būs obligāti jāslēdz, tomēr uzņēmēji var nolemt to darīt.