foto: AFP/Scanpix
Izraēla apstiprina jaunu mājokļu celtniecību apmetnēs okupētajā Rietumkrastā
Izraēla apstiprinājusi 2166 jaunu mājokļu celtniecību apmetnēs okupētajā Rietumkrastā.
Pasaulē
2020. gada 14. oktobris, 15:41

Izraēla apstiprina jaunu mājokļu celtniecību apmetnēs okupētajā Rietumkrastā

Jauns.lv / LETA

Izraēla apstiprinājusi 2166 jaunu mājokļu celtniecību apmetnēs okupētajā Rietumkrastā, pārtraucot astoņus mēnešus ilgo klusumu apmetņu paplašināšanā, liecina ziņu aģentūras AFP rīcībā nonākušie dati.

Mājokļu būvniecība apstiprināta nepilnu mēnesi pēc tam, kad Izraēla parakstīja vienošanās ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Bahreinu par attiecību normalizēšanu, solot iesaldēt savus plānus anektētajās teritorijās Rietumkrastā.

Nevalstiskā organizācija "Peace Now", kas seko līdzi kolonizācijas aktivitātēm, ziņoja, ka līdz ceturtdienai, domājams, tiks apstiprināta vēl aptuveni 2000 mājokļu celtniecība.

"Izraēlas premjerministrs Benjamins "Netanjahu virzās uz priekšu ar pilnu jaudu, lai nostiprinātu Rietumkrasta faktisko aneksiju," norādīja "Peace Now".

ASV prezidents Donalds Tramps uzskata Izraēlas līgumus ar AAE un Bahreinu par daļu no viņa plašākas iniciatīvas mieram Tuvajos Austrumos.

Trampa plāns, ko viņš atklāja janvārī, izpelnījās Netanjahu cildinājumus un asu noraidījumu no palestīniešu puses.

Plāns paredz, ka Izraēla anektēs 30% okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju, kas tiks "kompensētas" ar diviem tuksneša rajoniem līdzās robežai ar Ēģipti.

Palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa pārtaps par sašķeltu anklāvu arhipelāgu, ko, ņemot vērā, ka pat attiecībā uz šīm teritorijām palestīniešiem paredzēta vien ierobežota suverenitāte, plāna kritiķi nodēvējuši par "bantustānām".

Jeruzaleme būs "nesadalīta" Izraēlas galvaspilsēta, bet palestīniešu valsts galvaspilsēta varēs atrasties uz austrumiem no Jeruzalemes, paredzēts Trampa plānā.

Izraēlas teritorijā tiks iekļautas teju visas Rietumkrasta nelikumīgās ebreju kolonistu apmetnes un visa Jordānas upes ieleja.