foto: AP/Scanpix
NASA zonde drīzumā nosēdīsies uz asteroīda "Bennu", lai iegūtu akmeņu un putekļu paraugus
Pasaulē
2020. gada 25. septembris, 08:50

NASA zonde drīzumā nosēdīsies uz asteroīda "Bennu", lai iegūtu akmeņu un putekļu paraugus

Jauns.lv / LETA

Pēc četru gadu ceļojuma ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde "OSIRIS-REx" 20.oktobrī nosēdīsies uz asteroīda "Bennu", kur tai paredzēts iegūt asteroīda akmeņu un putekļu paraugus un pēc tam tos nogādāt uz Zemi, ceturtdien paziņoja NASA.

Zonde "OSIRIS-REx" uz "Bennu" startēja 2016.gadā, uzsākot septiņu gadu misiju Saules sistēmas pirmsākumu noskaidrošanai.

Kā pavēstīja "OSIRIS-REx" projekta direktora vietnieks Maiks Moro, zonde ar asteroīda virsmu būs saskarsmē aptuveni piecas līdz desmit sekundes un tai jāsavāc vismaz 60 grami materiālu.

"OSIRIS-REx" (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) 2023.gadā ar iegūtajiem paraugiem atgriezīsies uz Zemes.

"Bennu" ir Zemei tuvs asteroīds ar apmēram 490 metru diametru. 

"Bennu" tika izraudzīts izpētei no apmēram 500 tūkstošiem asteroīdu Saules sistēmā tāpēc, ka tas riņķo orbītā tuvu Zemes trajektorijai ap Sauli, tā lielums ir piemērots zinātniskai izpētei, un tas ir viens no vecākajiem NASA zināmajiem asteroīdiem.

"Bennu" tika atklāts 1999.gadā. NASA uzskata to par vienu no bīstamākajiem zināmajiem asteroīdiem, jo 2135.gadā tas var bīstami pietuvoties Zemei.

Varbūtība, ka "Bennu" sadurtos ar Zemi, ir 1:2700. Ja tas notiktu, trieciens būtu apmēram 80 000 reižu spēcīgāks par atombumbu, kas Otrā pasaules kara beigās sagrāva Japānas pilsētu Hirosimu.