Pasaulē
2020. gada 24. septembris, 15:35

Pēc 138 jaunajiem Covid-19 gadījumiem Lietuvas epidemioloģe atzīst: "Šis jau ir otrais vilnis"

Jauns.lv

Šodien, 24. septembrī, Lietuva ir sasniegusi skumju rekordu - diennaktī apstiprināti 138 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir lielākais skaitlis pēc pandēmijas sākuma. Īpaši bīstami infekcijas perēkļi ir trīs vietās - Radvilišķos, Šauļos un Raseiņos. Preses konferencē par kaimiņvalstī aktuālo situāciju šodien runāja Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Verīga un Lietuvas Nacionālā veselības centra Viļņas nodaļas departamenta vadītāja Rolanda Liņģiene.

Lietuvā ir trīs karstie punkti

Pēc Liņģienes teiktā, patlaban Lietuvā ir trīs karstie punkti - Radvilišķi, Raseiņi un Šauļi. "Vīruss ātri izplatās arī uz citiem reģioniem. Piemēram, Raseiņos jūlijā bija 1 gadījums, augustā nebija neviena, bet nu septembra trīs nedēļās jau ir 112 gadījumi," viņa šodien sacīja medijiem preses konferencē.

Pēc epidemioloģes vārdiem, "varam teikt, ka noteiktos Lietuvas reģionos ir sācies otrais vilnis". Liņģiene uzsver, ka tie reģioni, kuri kļuvuši par karstajiem punktiem, ilgu laiku bija pavisam mierīgi - tajos Covid-19 gadījumu būtībā nebija. "Vēl viens iemesls, kāpēc runāju par otro vilni, ir tas, ka [Covid-19] gadījumi strauji uzrodas un izplatās tālāk," skaidro lietuviešu epidemioloģe.

Brīdina par sporta klubiem

Savukārt veselības ministrs Verīga cita starpā aicināja gados vecākos un ar akūtām kaitēm sirgstošos iedzīvotājus apdomāt un uz laiku atturēties no sporta klubu apmeklējumiem, jo tur infekcija izplatās ļoti ātri.  

"Situācija ir ļoti nepateicīga. Protams, ka fiziskās aktivitātes ir ļoti vajadzīgas cilvēkiem, kuri slimo ar akūtām slimībām. Taču šajā gadījumā pat 2 metru distances ievērosana un masku nēsāšana diez vai pasargās tur, kur elpošana ir ļoti intensīva un tiek izelpots ļoti daudz vīrusa," preses konferencē sacīja Lietuvas veselības ministrs.

Sniegs psiholoģisko palīdzību

Kā sacīja Aurēlijs Verīga, tie Lietuvas iedzīvotāji, kuri pandēmijas laikā saskārušies ar trauksm vai citām psiholoģiskajām grūtībām, tagad varēs daudz vieglāk saņemt bezmaksas psiholoģisko palīdzību. To sniegs pašvaldību sabiedrības veselības centros. Lai saņemtu šādu palīdzību, nevajadzēs papildu nosūtījumu. Palīdzība tur tiks sniegta anonīmi, un katram iedzīvotājam pienāksies 5 bezmaksas konsultācijas.